Política

Mas insta a fugir de partidismes a favor de la unitat

El president reclama al bloc proconsulta que, si el poder ara està més repartit, també s'han de repartir les responsabilitats

Els demana que no es confonguin i que tinguin clar que l'adversari és l'Estat

Acusa Madrid de considerar i tractar Catalunya com una propietat

“A vegades, amb el joc partidista, et confons d'adversari”

Els resultats de les eleccions del 2012 van ser clars: poder més repartit entre més forces. Això, però, també significa compartir responsabilitats. És el missatge que ahir el president de la Generalitat, Artur Mas, va llançar al bloc sobiranista en un acte amb els seus a Manresa. Va fer una crida als partits perquè siguin capaços de preservar el consens polític i que entenguin que l'adversari és l'Estat espanyol. Les paraules del president es produïen després d'una intensa setmana de reunions entre les quatre formacions i a les portes d'una altra setmana que ha de ser decisiva per determinar si la consulta tira endavant.

Evitar partidismes

Per això, Mas va demanar als seus socis en l'organització del 9-N que defugin la “temptació del joc partidista” i que tothom vagi a l'una. “Lluitar per ser titular de l'equip està molt bé, però una altra cosa és jugar a favor de l'adversari”, va afirmar fent un símil futbolístic. I precisament va insistir a deixar clar qui és l'adversari: l'Estat. Un estat, va dir, que considera i tracta Catalunya com si fos de la seva propietat. “Ens pensàvem que aquest estat que havíem ajudat a construir també podia ser el nostre, però s'ha demostrat que no”, va recalcar el president, i va dirigir les crítiques a l'executiu de Madrid, que ha posat en marxa tota la maquinària disponible per aturar el procés català. En aquest sentit, va lamentar la falta de cultura democràtica del president espanyol, Mariano Rajoy, que no ha actuat com el primer ministre britànic, David Cameron, amb el cas escocès. Per això, va recuperar el prec de repartiment de responsabilitats entre tots els partits proconsulta. Una unitat, va dir, que és indispensable. “Els partits podem decidir ser part de la solució o part del problema. Si una baula s'esquerda, es trenca la cadena sencera”, va advertir a UDC, ICV, ERC i la CUP. Per això, va reiterar que cal evitar que “a vegades, amb el joc partidista, et confons d'adversari”. Sense dir-ho explícitament es referia que si finalment la consulta no és possible pels impediments de Rajoy, no es pot atribuir únicament la responsabilitat a CiU, tot i que sigui govern. Amb tot, va voler deixar clara una cosa: l'advertiment no anava dirigit a cap formació en particular.

El missatge del president, ambigu en alguns moments, tenia un altre objectiu: agrair el suport de la societat civil. “Si sumem i fem pinya, aleshores ens pot sortir bé, i probablement sortirà bé”, va afirmar, recordant que a Catalunya hi ha una gran majoria social, política i institucional que reclama la consulta. En qualsevol cas, Mas va concloure que “passi el que passi en les properes setmanes, mesos i anys”, el procés que viu Catalunya ara serà un abans i un després per a la història del país. Passi el que passi, i en homenatge els que se'n van sortir en condicions adverses, va dir, el país serà una Catalunya millor “perquè hi ha gent que té fe en Catalunya”.

També el coordinador general del CDC, Josep Rull, va aprofitar la celebració del dia del partit a Manresa per criticar l'actitud de l'Estat espanyol. “Ells ens exigeixen que renunciem a ser catalans, i això no passarà mai”, va advertir Rull, que va afegir que li sembla increïble que al segle XXI un estat democràtic tingui por de les urnes. Un estat que “ha renunciat a ser l'estat dels catalans”.

El suport d'Unió i ERC

L'acte que es feia ahir a Manresa era exclusivament de Convergència, però des dels seus socis de federació, UDC, també es reclama la unitat. El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, assegurava que el govern treballa per fer la consulta amb totes les garanties i que, conscient que no és un procés fàcil, es poden superar totes les dificultats. Segons el líder d'Unió la clau és “superar” els problemes en lloc de caure en els entrebancs. “Es fa tot el que es pot fer en aquestes circumstàncies”, va destacar el conseller.

També des d'ERC es va llançar un missatge d'unitat. El portaveu de la formació al Congrés, Alfred Bosch, es mostrava convençut que la consulta encara és possible i per això insistia a demanar que es faci tot per a la seva celebració a menys d'un mes del 9-N. “Nosaltres demanem que es faci la consulta, demanem que es mantingui i nosaltres no enterrarem el 9-N”, va assenyalar Bosch. Per ell, les màximes garanties democràtiques passen per fer la consulta i les mínimes garanties democràtiques són “les que tindrem si se surt amb la seva el govern del PP”. Tot i apel·lar a l'espai unitari, també va escombrar cap a casa: “ERC sempre ha volgut la consulta, la continuem volent i mantenim viu el 9-N juntament amb el poble de Catalunya i altres forces”, va concloure.

LES FRASES D'ARTUR MAS

Ens diuen que vivim en un estat de dret. I tant que vivim en un estat de dret, un estat que tira pel dret i fa pam i pipa a la democràcia
La Constitució és un espai de convivència. Si la transformen en una gàbia o en un ‘trágala' no és la que vam defensar els catalans l'any 78
L'adversari no el tenim a Catalunya, i si el tenim no és gaire perillós. El tenim a fora, i es diu Estat. I no parlo d'enemics, parlo d'adversaris
Estem legitimats per fer el que fem. L'Estat s'ha tret la careta i ens ha ensenyat la cara: la més intolerant, la més prepotent i, també, la més ineficaç

ICV admet intranquil·litat i el PSC reclama la veritat

La coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, va mostrar ahir la seva intranquil·litat per una consulta del 9-N que, ara per ara, no està garantida. “La nostra intenció és salvar el dia 9 amb democràcia i dignitat; és que no hi ha una altra”, va assegurar en una entrevista a Catalunya Ràdio. “Salvar-lo vol dir que podem fer la consulta i, si no es pogués fer, vol dir preservar la força i deixar clar que aquest país vol votar”, va reflexionar. Però hi ha una altra possibilitat. “Si el 9 de novembre no es vota, es votarà en un altre moment. El poble de Catalunya votarà segur, preservant la unitat i la mobilització. I aquesta és la prioritat”, va concloure.

Per altra banda, la secretaria d'organització del PSC, Assumpta Escarp, va reclamar ahir a Mas que “doni la cara” i expliqui que la consulta del 9 de novembre “no es pot celebrar”. Escarp va recomanar-li que truqui al PSC en comptes de fer “reunions secretes” amb els partits favorables a la consulta i va reiterar la proposta del PSC d'oferir al govern col·laboració per acabar la legislatura el 2016 i organitzar, llavors, la consulta de manera legal.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.