Política

Pintant un país nou

L'acció · Més de dos-cents voluntaris pinten de groc una setantena de cases del Poblenou del Delta, en una acció de l'ANC i Òmnium Cultural en favor del sí i sí el 9-N

Reclamen unitat dels partits polítics per garantir la consulta

“Villafranco del Delta
ara és un poble que es
diu ‘nou', com el país que nosaltres volem fer”

Només fa onze anys que es va canviar el nom oficial de Villafranco del Delta –posat en honor del dictador– pel de Poblenou del Delta. Aquest no ha estat un factor determinant per a l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural a l'hora de triar aquesta petita pedania d'Amposta, al Montsià, per dur-hi a terme, aquest cap de setmana, una peculiar acció en favor de la consulta del 9-N –pintar les cases de groc, el color de la campanya unitària pel sí a la independència–, però sí que hi van veure un “simbolisme”: “Un poble que duia el nom del dictador i que ara es diu poble i nou ens sembla molt simbòlic”, va dir ahir Muriel Casals, presidenta d'Òmnium, durant l'acte central de la iniciativa País groc, emmarcada dins la campanya Ara és l'hora i que té l'objectiu de defensar la consulta del 9 de novembre. Casals va liderar l'acció acompanyada de la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, del músic Lluís Llach i de moltes altres personalitats de la cultura catalana.

Més de dos-cents voluntaris van pintar de groc una setantena de cases, gairebé la meitat de les que formen aquest petit nucli. Un poble també peculiar, creat als anys cinquanta del segle XX per l'Instituto Nacional de Colonización, com a residència dels agricultors que treballaven els arrossars de la zona, i on fins ahir absolutament totes les façanes de les cases –d'una o màxim dues plantes– eren de color blanc.

No tots els veïns van respondre a la crida feta per l'ANC i Òmnium, però “no s'ha imposat res”: “Vam fer una consulta al poble i s'ha respectat els que no han volgut participar en la iniciativa”, va explicar Manel Ferré, alcalde d'Amposta, municipi del qual depèn la pedania. Els propietaris que aquest cap de setmana han deixat pintar la façana de casa seva de color groc han signat un contracte amb l'ANC i Òmnium, segons el qual les cases es tornaran a pintar de blanc abans del 31 de març de l'any vinent si així ho volen. “Jo l'he deixat pintar per una convicció claríssima: perquè volem que ens deixin llibertat com a poble”, assenyalava Glòria Segarra, responsable de la casa de poble Lo Segador, que ahir lluïa tota la façana groga.

Molts dels voluntaris eren de les Terres de l'Ebre, però també hi van participar moltes persones vingudes d'arreu del país. “Som partidaris del sí i sí, i ens feia molta il·lusió ser avui aquí. En arribar ens han convidat a començar a pintar”, explicava Neus Bartomeu, del poble veí de Deltebre, que anava acompanyada de la seva família, amb els pinzells a la mà i el vestit protector que els va facilitar l'organització.

Alguns veïns del poble temien que es pogués obrir un enfrontament entre els que s'han afegit a la iniciativa i els que s'han negat a pintar la casa de groc. “Potser demà al matí quan ens llevem ens trobem les façanes amb pintades!”, exclamava una altra de les propietàries amb la casa groga. Glòria Segarra, però, afegia: “He dit «bon dia» al veí que no ha volgut pintar casa seva i no crec que hi hagi cap enfrontament entre uns i altres.”

Crida a la unitat

“És una acció simbòlica: per visualitzar el groc de la campanya i també per demostrar que, amb la feina col·lectiva d'un país, es pot aconseguir tot, i aquesta és la força que tenim com a poble”, va destacar la presidenta de l'ANC. En el seu parlament davant dels centenars de persones concentrades a la plaça de la Font del poble, Forcadell va reclamar un altre cop la unitat dels partits polítics per garantir la celebració de la consulta del 9 de novembre.“La societat civil ens hem unit, treballant conjuntament, i esperem que els partits polítics també treballin conjuntament per fer allò a què es van comprometre, que és la consulta del 9 de novembre”, va destacar. Forcadell va recordar que cal estar “junts” per vèncer els obstacles que el govern espanyol posa “cada dia, cada segon i cada minut” al procés català. “Confiem en els partits perquè es van comprometre a fer una consulta, amb data i pregunta. Nosaltres ajudem perquè es faci possible, però ells han de complir aquest compromís”, va reiterar.

En el mateix sentit es va pronunciar la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, que va lamentar que les institucions polítiques espanyoles “encara neguen que hi hagi una cosa que és el poble català i que té dret a votar”. Casals va fer un paral·lelisme amb el funambulisme: “Els nostres polítics estan a la corda fluixa, però cal que arribin a l'altre costat perquè, si ells cauen, caurem tots; ens hem de moure per ajudar que no caiguin”, va dir.

Quant a la iniciativa d'aquest diumenge, Muriel Casals va remarcar la simbologia del Poblenou del Delta, un nucli que fins al 2003 duia el nom de Villafranco del Delta: “Ara es diu nou, com el país que nosaltres volem fer, més solidari, més alegre, feliç i just, i un poble que es diu nou ens ha semblat adient per fer campanya cap a un país nou”, va destacar.

Així mateix, el cantautor Lluís Llach va elogiar la capacitat de la ciutadania d'adoptar un paper “protagonista” en el procés. “Això és exemplar, perquè som aquí entre tots pintant de catalanisme i de futur un poble”, va dir. I també va reclamar la unitat política: “Demanem, exigim, unitat als partits.” Altres representants del sector cultural que ahir van anar fins al Delta van ser els actors Miquel Gelabert i Manel Barceló, i els escriptors Xavier Bru de Sala, Roser Amills i l'ebrenc Andreu Carranza –que va ser l'encarregat de llegir el manifest en favor de la consulta–, entre d'altres.

Artur Gaya, en contra

Qui no hi va ser és Artur Gaya, el cantant del grup de referència ebrenc, Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, que aquest cap de setmana va remoure les xarxes socials publicant un comentari en què criticava que el Poblenou perdi el seu característic color blanc de les façanes: “Les cases blanques del poblet formen part del paisatge del Delta. Em pregunto si una acció així es faria en altres indrets del país tan emblemàtics i de paisatge urbà patrimonial com ara Cadaqués o altres poblacions de la Costa Brava, on el blanc també és un símbol de la terra.” “No es pot ser partidari del dret a decidir i, al mateix temps, no agradar-te la idea de pintar de groc el poble?”, es preguntava Gaya.

D'altra banda, durant la iniciativa d'aquest cap de setmana al Poblenou també es va enregistrar un espot publicitari de la campanya Ara és l'hora, que ha estat dirigit per Lluís Cabeza. A més, durant l'acte central d'ahir, es va pintar un mural en una de les façanes de la mateixa plaça de la Font en què es podia llegir “Vull un país amb una cultura viva”.

Resposta a Rajoy
La presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, va respondre ahir al Poblenou del Delta a les declaracions fetes pel president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que ahir mateix va afirmar que no té intenció de canviar de parer sobre la consulta: “La posició de Rajoy continua sent la mateixa, i no entenem com és que el president del govern espanyol no vol escoltar allò que li ha de dir una part molt important dels seus ciutadans, que són els catalans”, va lamentar Forcadell.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia