Política

Mas: “Reserveu-vos el 9-N a l'agenda: hi haurà urnes i paperetes”

El president de la Generalitat anuncia que “anem endavant”, tot i que admet que no és “la consulta definitiva”

Artur Mas posa sobre la taula la possibilitat d'unes eleccions “que els partits transformin en un referèndum amb llistes i programa conjunt”

“Anem endavant”. Descartada la celebració de la consulta del 9-N tal com estava plantejada, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha comparegut a la galeria gòtica de la seu del govern per explicar on som i cap a on anem. I, segons ha reiterat en diverses ocasions, “anem endavant”, tot i que “no tant junts com fa deu dies”.

Artur Mas ha explicat que es el govern està decidit a anar endavant i amb el màxim consens. “En aquests moments, no és possible fer-ho amb el cent per cent del consens, però el govern se sent prou fort per fer allò que es va dir que es faria, que és consultar al poble de Catalunya”, ha assegurat.

I, “anar endavant”, vol dir que el govern manté l'objectiu d'organitzar la consulta el 9-N: hi haurà locals oberts, urnes i paperetes i la població cridada a participar serà la mateixa.

El president del govern ha explicat que la consulta no es pot fer d'acord amb el decret que va signar el 30 de setembre perquè no s'ha aixecat la suspensió del Tribunal Constitucional (TC). “A efectes pràctics aquell decret no existeix i, per tant, la Generalitat s'acollirà a marcs legals preexistents vigents que ens donen competència en matèria de participació ciutadana”, ha explicat. Segons Mas, es mobilitzaran més de 20.000 voluntaris i entitats de teixit associatiu, i tots els locals que s'utilitzaran són propietat de la Generalitat de Catalunya, “no ens haurem de refiar de tercers”.

A més, es crearà un consell de participació per garantir la transparència de tot el procés, i el 10 de novembre es donaran a conèixer els resultats.

Malgrat tot, Mas ha avançat també que la consulta del 9-N no es pot considerar la consulta definitiva, “ni tan sols ho era la que s'hagués fet amb el decret que ens han suspès”. La consulta definitiva només es pot fer, segons el president, “a través d'unes eleccions que els partits transformin en un referèndum de facto amb llistes i programa conjunt”.

I, com que convocar eleccions és competència del president de la Generalitat, “estic obert a escoltar a aquells partits que vulguin fer-me alguna suggeriment en aquest sentit”, ha dit.

Dit això, Artur Mas ha volgut subratllar que el consens polític és “la baula més feble de la cadena”. “Aquesta baula -ha afegit- s'ha desencaixat, és responsabilitat dels partits que no es trenqui i es torni a encaixar”. I ha remarcat: “Els partits polítics poden ser part de la solució o part del problema. Són ells els que han de decidir quin paper volen tenir”.

Per tot això, el president de la Generalitat ha fet una crida a la ciutadania: “Necessitem més gent que mai”. “L'èxit del procés democràtic passa perquè si es donen les condicions que jo confio que es donaran hi hagi una molt alta participació el 9-N. Per tant, reserveu-vos el 9-N, poseu-lo a l'agenda: hi haurà urnes i paperetes”.

Mas ha insistit així que el govern va endavant contra el que alguns podien pensar. “Ho farem amb mitjans propis, de manera ordenada, correcta, legal i ordenada. Però estem una mica més sols com a govern. Res no serà fàcil. Els reptes eren molt grans, no ho hem negat mai. Però això no fa que el govern faci un pas enrere”, ha conclòs.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia