Política

PERE ALBÓ I MARLÉS

COORDINADOR TERRITORIAL DEL MOVIMENT CATALUNYA, CORRENT CRÍTIC DEL PSC, A LES COMARQUES GIRONINES

“No se'ns pot dir traïdors pel fet de voler decidir”

El sector crític de Bosch, Geli i Manel Nadal confia a Albó la feina de recuperar peces que el PSC ha anat perdent a la demarcació

S'acosten a Necat i Avancem, tot i la incògnita de les municipals

Fa dues setmanes, en una reunió a Sant Feliu de Guíxols, els integrants gironins del Moviment Catalunya van decidir crear una xarxa territorial a la demarcació, on la sagnia de militants i regidors del PSC encara continua.

Com estan les coses ara mateix?
Estem treballant per a la confluència a curt termini amb la gent d'Avancem i Nova Esquerra Catalana (Necat). Ens sembla imprescindible que el socialisme de Pallach, Joan Raventós o Pasqual Maragall reneixi.
I amb el PSC?
Amb Miquel Iceta a la primera secretaria i Àngel Ros a la presidència percebem un punt de distensió. Però a les comarques gironines no s'està fomentant cap reconciliació. La fugida de talents fa molt de temps que dura i n'hi ha d'altres que potser no s'han donat de baixa però han abandonat la militància activa. Hi ha més gent a fora que a dins i els anirem a buscar.
És a dir, que veuen difícil fer marxa enrere.
Que plegués mitja executiva gironina i s'ajornés el congrés regional fins que els crítics s'anessin desvinculant és molt greu. S'ha volgut vendre cada baixa com un problema personal, però a l'agrupació de Girona s'ha creat una confrontació allà on no n'hi havia i la de Roses, per posar un altre exemple, ha quedat destrossada.
Falten pocs mesos per a les municipals. Com pensa que es pot articular la coincidència de dues llistes del PSC i els socialistes crítics?
La prioritat continua sent, primer de tot, la creació d'unes sigles noves, per abastar tot l'espai socialdemòcrata favorable al dret a decidir, que és un segment orfe que ara mateix es volen disputar des d'ERC, CDC o ICV. I abans de les municipals hi ha data per a la votació del 9-N i potser un avançament de les eleccions al Parlament.
Però als municipis aniran separats o estarien oberts a col·laborar o fer coalicions?
En el mapa local hi ha infinitat de casos, amb complexitats diferents. Volem mantenir bones relacions amb el PSC, que durant tants anys ha estat un projecte d'unitat engrescador. Continuarem sent germans amb possibilitat de recompondre la relació més endavant.
Vostè i molts d'altres encara militen al PSC. Si creen un nou partit hauran de demanar la baixa?
S'ha de veure. A la federació gironina el corrent d'opinió més estès entre l'executiva és que ens hem de donar de baixa, cosa que d'altra banda molts ja han fet. Des de l'executiva nacional, en canvi, fins ara no s'ha cregut necessari. Passi el que passi, el que no ens podran dir és que som uns traïdors, perquè els pactes fundacionals del PSC defensaven el dret d'autodeterminació. Potser seran els que continuïn al PSC els que no sentin això com a propi.
Com veu el procés sobiranista i les traves de l'Estat al 9-N?
Cal continuar apostant per la unitat de tots aquells que estem a favor del dret a decidir davant de l'actitud de bloqueig del govern espanyol. Les diferències s'han de deixar de banda. I encara que el camí que defensa ERC és respectable, el 9-N que ara planteja Mas és el d'una diada política d'expressió democràtica, una baula més de la reivindicació popular, com qualsevol de les grans manifestacions que hem viscut en els darrers anys.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.