Política

Cares conegudes fan costat a l'empenta de la ciutadania

Actors i periodistes, a la fila zero de l'acte, advoquen perquè el 9-N hi hagi una participació massiva

Defensen unes plebiscitàries però, com els polítics, no és posen d'acord en la llista única

Cares ben conegudes de la societat civil catalana i de distints àmbits professionals van respondre ahir a la nova crida de l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) i d'Òmnium Cultural per participar, en una fila zero amb polítics i personalitats, l'acte unitari a plaça Catalunya. En essència, el seu pensament està en comunió amb el de milers de ciutadans anònims, que ahir, com l'11-S passat, van suportar un migdia força calorós per fer una estirada d'orelles als grups polítics sobiranistes per tal que mantinguin la unitat.

L'actor Juanjo Puigcorbé, amb les idees molt clares, va compartir sensacions amb Helena Rakosnik, força acompanyada a la fila zero però sense el president de la Generalitat. “Hem donat molts passos endavant i el poble català és una mostra de regeneració, sempre ho ha estat”, va afirmar ahir l'actor català. I què cal fer ara? “Doncs, una llista única de sobiranistes independentistes, encapçalada per la Carme i la Muriel i al darrere, supeditats, amb un representant, només els partits sobiranistes, des de CDC, Reagrupament i sobiranistes d'esquerra. I deixem tothom bocabadat”, va respondre entusiasta Puigcorbé.

La periodista Patrícia Gabancho va demanar no córrer tant. “Primer cal un bon resultat el 9-N i, després, preparar les plebiscitàries”, va manifestar l'escriptora, que hi va afegir: “La troca s'ha embolicat per dalt... Però estem com en un part, amb contraccions, ens fa mal però estem il·lusionats.” Gabancho va apostar perquè “la societat civil continuï empenyent el procés i deixar un marc obert als partits, i sense posar imatges que puguin provocar un entusiasme fràgil”.

L'actriu Núria Feliu també es va mostrar partidària del clam a la unitat, que ahir cridaven els ciutadans. “Confio en les nenes”, va dir afectuosament de les portaveus de l'ANC i d'Òmnium Cultural, i va afegir: “I també confio amb el president i que tots les polítics posin seny.” L'actriu no es va perdre res de l'acte, a la fila zero de la zona reservada a autoritats i al costat de la dona del president de la Generalitat. “El 9-N anirem a votar, ha estat una jugada mestre!”, va declarar satisfeta l'actriu de Sants.

L'actor Xavier Serrat va compartir a que “ha de ser un gran procés participatiu” i va llançar una proposta: “El Col·legi de Notaris podria adherir-se a la consulta i aixecar acta de totes les taules.” L'actor va confessar que si finalment els partits es presenten en una llista única a les properes eleccions “serà collonut però si no, poden compartit un punt comú” en els seus programes que marqui la fita de la independència. L'historiador Jaume Sobrequés va compartir amb Serrat que “no és fonamental” una llista única de partits, mentre el procés sigui unitari. Sobrequés també va confessar que la setmana passada va sentir-se “entristit per alguns recels i actituds”, i va desitjar que “se superin o el poble els subjugarà.” El dissenyador i dibuixant Lluís Juste de Nin va expressar el seu sentiment de manera ben clara i amb punts, com l'ANC. “Primer: Hem de sorprendre el món amb un 9-N massiu. Segon: s'ha de fer una candidatura de país única i sense partidismes, que provoqui singlot a tot Europa.”

L'acte va ser reivindicatiu i força emotiu. L'actor de La Riera Sergi Mateu va ser dels que més va cridar “unitat”, i en el cant d'Els Segadors a l'escenari s'hi va veure l'actriu Montserrat Carulla, amb el puny aixecat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia