Política

El govern guixolenc rebaixarà alguns tributs

L'IBI i la taxa d'escombraries queden congelats i l'oposició s'absté

El govern de Sant Feliu de Guíxols (CiU i PSC) va aprovar ahir a la nit la revisió de les ordenances fiscals i taxes dels serveis municipals per l'any vinent, amb les rebaixes –al voltant d'un 5%– dels tributs de construccions i obres (ICIO), vehicles de tracció mecànica (IVTM) i de les taxes de guals i ocupació de la via pública amb terrasses i expositors. La regidora d'Hisenda, Dolors Ligero, destacava que l'impost sobre béns immobles (IBI) i la taxa de neteja i recollida de residus “no es poden rebaixar fins al 2017, per ordre d'un reial decret llei del govern espanyol”, però argumentava que “després de dos anys de congelació, continuaran sense increments i s'ha mirat de fer repercutir el sanejament de les finances municipals amb els ajustos dels altres tributs”, per incentivar els sectors del turisme i la construcció.

Els grups de l'oposició no van votar en contra de les modificacions fiscals, en una sessió extraordinària que va presidir accidentalment el vicealcalde, Pere Albó, ja que l'alcalde fa vacances aquesta setmana. El portaveu de Tots per Sant Feliu (TSF), Carles Motas, va justificar l'abstenció perquè, malgrat les rebaixes, hi veu “una operació política de maquillatge per acontentar la població en un any electoral”.

Els altres tres regidors, del PP, ERC i ICV, també es van acabar abstenint. El republicà Jordi Vilà va criticar la “linealitat de les rebaixes, en comptes de beneficiar més les classes populars”. I l'ecosocialista Joan Prat, la dinàmica “d'enquitranar carrers i abaixar impostos” a pocs mesos de la campanya. Quant a l'exempció de pagar plusvàlues en transaccions immobiliàries forçades per dacions o execucions hipotecàries, Prat també va proposar que el departament de Recaptació Municipal actuï d'ofici per buscar les famílies que tenen dret al retorn de plusvàlues pagades abans de la nova normativa.

Respecte a les bonificacions, Ligero va avançar que l'any vinent ampliaran fins als 70.000 euros la partida d'ajuts per pagar l'IBI i, potser, les de beques de menjador i material escolar. Pel que fa a l'escola de música, hi haurà un replanteig de tarifes, però sense increments. La regidora va posar com a exemples el detall de tarifes per fraccions d'hora o paquets per aconseguir millors preus si es fa més d'una activitat. Ligero espera poder dur el ple el pressupost abans de final d'any.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia