Política

Onze imputats pel cas Pujol Ferrusola

El fill gran de l'expresident traspassa 2,4 milions d'Andorra a Mèxic

El jutge Ruz exigeix que se li bloquegin els comptes

El jutge de l'Audiencia Nacional Pablo Ruz, a petició de la fiscalia, ha imputat onze empresaris que van fer negocis des del 2005 amb Jordi Pujol Ferrusola, els quals podrien ser constitutius dels delictes de blanqueig de capitals i de falsedat documental, en sospitar que van pagar-li comissions. A més, el magistrat sol·licita a la Banca Privada Andorrana que bloquegi els comptes del fill gran de l'expresident de la Generalitat en descobrir que el 4 d'agost passat, un mes abans de declarar i quan ja sabia que era investigat, va enviar 2.435.000 euros des d'aquest banc fins a una societat amb seu a Mèxic.

Citats el 12 de novembre

En la interlocutòria, dictada ahir, el titular del jutjat central d'instrucció 5 de Madrid cita pel proper 12 de novembre a declarar com a imputats: Xavier Tauler Ferré, de Copisa i Natur System; Ramón Gironés Riera, germà de l'exdona de Pujol i també imputada; Ramón Gironés Pagés; Mercè Riera Anglada; Xavier Corominas Riera; Carles Sumarroca Claverol, de l'empresa Emte; Carles Sumarroca Coixet; Alejandro Guerrero Kandler; Gustavo Buesa Ibañez; Josep Mayola, de Lynx Inversions, i Luis Delso, d'Isolux Ingeniería. A més, cita vint-i-set persones més perquè declarin en qualitat de testimonis el 13 i 14 de novembre.

Pel que fa a l'operació d'Andorra, el jutge Ruz amplia la comissió rogatòria enviada el setembre en què demanava saber si Pujol Ferrusola tenia comptes, i ara també sol·licita als bancs Crèdit Andorrà, Banc Sabadell, Mora Banc i Andbank que si hi té comptes els hi bloquegin de forma preventiva. Les autoritats del principat ja van respondre al jutge Ruz (com al jutjat de Barcelona que investiga l'herència del pare) que li havia de precisar els delictes de corrupció per poder-li donar informació bancària. Amb tot, Ruz manté la petició en saber que Pujol va enviar 2,4 milions a l'editorial mexicana Anzuelos Soluciones SA, ingressats al Banc de Santander d'allà. Alhora demana a les autoritats de Mèxic dades sobre aquesta empresa mercantil i si té relació amb Pujol Ferrusola i les seves cinc empreses sota sospita.

Una empresa a Liechtenstein

El magistrat Pablo Ruz també ha aprovat de remetre una comissió rogatòria a les autoritats judicials de Liechtenstein perquè li donin informació sobre les societats Bandtridge Establishment i Bandtridge Holdings i dels comptes que tenien al banc Landesbank. Aquests dos grups van transferir diners a empreses de Pujol i la seva exdona, Mercè Gironés, segons van dir a les autoritats fiscals. El 2009 Iniciatives Marketing i Inversions va cobrar 253.017 euros de Bandtridge, que es va dissoldre el març passat, tres mesos després que Ruz obrís la investigació.

Precisament, Bandtridge és l'empresa de la qual el Ministeri d'Economia al setembre va demanar informació a Liechtenstein sense haver-hi mandat judicial. I tot indica que la policia espanyola podria haver induït a error les autoritats en indicar que era Pujol Soley el seu titular i no el seu fill. Ahir l'expresident de la Generalitat va negar tenir-hi comptes. Un jutge de Vaduz, però, ho investiga.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia