Política

Els empresaris prometen fidelitat a la decisió del país

Centenars d'empresaris i professionals responen a la crida unitària del fòrum Creiem en Catalunya

L'exconseller Castells diu que amb Espanya caldrà pactar fins i tot la independència

El Fòrum Empresarial Creiem en Catalunya, que acull membres de les patronals Pimec, Cecot i fins i tot d'alguna entitat vinculada a Foment del Treball, cambres de comerç i fundacions com Femcat organitzava aquest dimecres un acte col·lectiu de compromís amb el futur del país, “decideixin el que decideixin els ciutadans”.

“Avui tots nosaltres som aquí per donar fe del nostre compromís. Cal que els empresaris parlem clar i apostem pel futur del país”, defensava en el discurs de cloenda David Poudevida, portaveu del fòrum. La societat catalana, va explicar, està pendent de l'opinió dels empresaris en aquests moments convulsos. És un missatge positiu, que pretén trencar el suposat silenci i la por de les empreses davant del complex i incert camí polític obert a Catalunya. A l'acte, que va comptar amb el suport de dinou associacions empresarials de sectors i territoris diversos i davant de la sala plena Oriol Martorell de l'Auditori de Barcelona, hi van assistir des de la fila zero la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell; el president del Pacte pel Dret a Decidir, Joan Rigol; el secretari general adjunt d'ERC, Lluís Salvador; o el president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull. El portaveu del fòrum va reivindicat que “volem construir un país millor, i que volem fer-ho aviat” per poder decidir sobre l'esforç fiscal, la inversió en R+D+I, les infraestructures, els serveis públics, la pressió fiscal, la banca pública, el marc de relacions laborals, al capdavall, sobre “l'empresa que volem, el país que volem”. En els parlaments acadèmics que obrien l'acte, l'exconseller i doctor en economia Antoni Castells va recordar que el catalanisme polític va néixer al segle XIX perquè l'Estat espanyol no defensava els interessos econòmics de Catalunya, i que no hi ha cap Estat al món que no treballi per tenir una economia i unes empreses amb pes. Amb el cop de porta del Tribunal Constitucional a l'Estatut impulsat pel govern tripartit, Castells va defensar que es va acabar el cicle en què el catalanisme pretenia transformar Espanya i que avui el corrent central del moviment és el sobiranisme: “Amb Espanya s'haurà de pactar fins i tot si s'opta per la independència, però s'ha acabat el temps d'intentar canviar-la”.

Però l'exconseller alerta sobre la pressa i la tendència a l'esbravada que tantes frustracions ha portat a Catalunya en moments històrics claus. El 9-N no serà una consulta però no passa res. S'ha de convertir en un pas necessari més, defensa. Va demanar confiança i complicitat estreta al servei d'una gran ambició de país i recorda que, a diferència del passat, avui hi ha Europa i democràcia, i Espanya ho tindrà més difícil per resoldre el conflicte amb Catalunya com sempre ha fet: bombardejant Catalunya cada 40 anys.

Castells, però, va avisar implícitament als partits sobiranistes que “l'adversari no és el que seu al costat de la taula sinó el que tenim enfront” i va recordar la tendència caïnita i autodestructiva del país. Per la seva banda, l'economista Germà Bel va defensar que el model econòmic espanyol en què l'expansió de grans empreses com ara Telefónica o Banco Santander també es finança amb els diners dels contribuents no convé a Catalunya.

Decideixi el que decideixi el poble, ens mantindrem al seu costat amb naturalitat i confiança
David Poudevida
portaveu de creiem en catalunya
El model d'Espanya és contrari als interessos catalans. L'Estat mai ha estat àrbitre neutral
Antoni Castells
exconseller d'economia
La pregunta als empresaris i a la societat no és si podem, sinó si volem
Germà Bel
catedràtic d'economia aplicada
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia