Política

La fiscalia d'Argentina vol investigar a fons els casos Companys i Puig Antich

Demana a la jutge que reclami a Espanya tota la documentació sobre l'afusellament del president màrtir

Pretén la imputació de Carlos Rey, redactor de la condemna a mort al militant del MIL

La justícia universal no descansa. El fiscal argentí Ramiro González ha presentat aquesta setmana un escrit a la jutge María Servini on demana anar a fons en les investigacions sobre les circumstàncies de la detenció i afusellament del president de la Generalitat, Lluís Companys i Jover, i sobre l'execució pel mètode del garrot vil de Salvador Puig Antich.

El ministeri públic argentí fa aquesta petició en el marc d'un escrit on demana diverses mesures d'investigació a la magistrada que dirigeix el que es coneix com a Querella Argentina, una macro causa que s'ha vestit amb la suma de denúncies de desenes de víctimes dels crims del franquisme. La causa s'instrueix en base al principi de la justícia universal que faculta els jutges argentins a perseguir l'autor d'un delicte de lesa humanitat on sigui i quan sigui que s'hagi comès.

En concret, el fiscal demana que la magistrada requereixi a les autoritats espanyoles tota la documentació sobre “la detenció, tortura i afusellament de Lluís Companys i Jover”. En relació a aquest cas també proposa que la jutge faci una visita a Barcelona i al castell de Montjuïc per conèixer sobre el terreny el lloc on van passar els fets.

En relació al cas Puig Antich, l'execució del qual es va produir a la presó Model de Barcelona el 2 de març de 1974, el fiscal demana diverses imputacions de persones que van estar directament vinculades amb el procés judicial. Entre aquestes destaca Carlos Rey, membre del tribunal que va jutjar Puig Antich en un consell de guerra i autor material de la sentència on se'l va condemnar a dues penes de mort.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia