Política

ESTHER NIUBÓ

PORTAVEU DEL PSC I DIRECTORA DE LA FUNDACIÓ CAMPALANS

“Els que no som del sí i sí no ens sentim cridats al 9-N”

“Una declaració unilateral no porta enlloc, perquè seria impugnada, ningú la reconeixeria a curt termini i hauries de governar igualment”

“En comptes de declarar la independència l'endemà, Salmond se'n va a parlar amb Cameron per fer un referèndum”

“Jo crec que el PP farà una oferta després del 9-N”

Del 9-N, no se'n podran extreure conclusions polítiques ni
efectes jurídics

Esther Niubó és la nova portaveu del PSC i directora de la Fundació Campalans. Té 34 anys, està casada i acaba de ser mare d'una nena. Va estudiar ciències polítiques a la UAB i va fer les pràctiques de relacions internacionals al PSC, amb Raimon Obiols i Maria Badia com a responsables de l'àrea. Va treballar un parell d'anys a la secretaria de política europea i va acompanyar Badia a Brussel·les durant cinc anys quan aquesta va ser escollida eurodiputada. Va tornar per treballar a la Fundació Campalans com a responsable de política europea i de relacions amb la socialdemocràcia de la UE. Quan Pere Navarro va arribar a la primera secretaria, Niubó va assumir la responsabilitat de política europea al partit. Va arribar de becària al PSC coincidint amb l'efervescència del projecte maragallista de canvi a Catalunya, pel qual es va sentir atreta després de 20 anys de pujolisme.

Vostès han demanat als seus alcaldes que facilitin els locals a la Generalitat per a la votació del 9-N. La consideren legal, doncs?
Crec que si continua sent com s'ha plantejat, és legal. És un exercici de participació ciutadana en què la gent que ho desitja va a votar, els locals se cedeixen a una associació. Ara bé, no val deduir que d'això se'n poden extreure conclusions polítiques o efectes jurídics.
Si és legal, per què no hi participen?
Perquè no té garanties democràtiques. La gent que no som independentistes no ens sentim cridats a participar-hi. És un moviment participatiu, però que mobilitza la gent del sí i sí. Així de clar s'ha explicat. És una mobilització més de les moltes que han fet els independentistes en els darrers anys.
Hi ha algú a la direcció del PSC que hagi manifestat tenir intenció de votar el dia 9?
Que jo sàpiga, no.
Per al PSC no hauria estat millor formar part del consens favorable a la consulta durant aquests dos anys i mig i desmarcar-se en el moment del gir independentista?
No. El PSC va dir des del principi que seria en una consulta legal i acordada, l'única que podria tenir lloc amb normalitat. S'ha intentat que fos legal amb la llei de consultes, que va tenir el nostre suport tot i que dient que no servia per a la doble pregunta i proposant una alternativa. Ara, sabíem que tot allò que no s'acordés amb el govern espanyol seria molt difícil de tirar endavant. Si el TC no hagués impugnat la llei i el decret, la consulta s'hauria pogut celebrar amb més garanties, però no en teníem cap que l'endemà el govern espanyol fes el mínim cas. El procés escocès és exemplar. Salmond guanya amb majoria absoluta i un programa clarament independentista i, en comptes de declarar la independència l'endemà, se'n va a negociar amb Cameron per fer un referèndum amb garanties. I Cameron, en comptes de dir que no en vol saber res, es posa a negociar i pacten la pregunta i la data. Han estat dos anys debatent els arguments del sí i el no; era molt clar el que es decidia, i el resultat tindria plena empara internacional, a ningú se li hauria acudit discutir-lo fos quin fos.
Recomana la via de Salmond als partits independentistes de cara a les properes eleccions?
S'ha de ser clar. Si algú és independentista, ho ha de portar en el programa, però també ha d'explicar com hi pensa arribar. Una declaració unilateral no porta enlloc, perquè l'endemà seria impugnada, ningú et reconeixeria a curt termini i hauries de governar igualment. Seria més seriós si el que es pretén és negociar la independència en un període d'anys, però s'ha d'aconseguir una majoria molt àmplia. El problema és que ho haurien de fer els mateixos que no han estat capaços de negociar una consulta.
Felipe González i Alfonso Guerra acaben d'afirmar que la gran mobilització a Catalunya és el resultat d'un nacionalisme català excloent i xovinista.
Hi ha expressions pròpies del nacionalisme espanyol. No hi estic d'acord. Jo no sóc nacionalista ni catalana ni espanyola. Sóc socialista, catalanista i partidària del federalisme a Espanya i Europa. És important que el PSOE i el PSC avancin junts cap a la proposta federal.
Com poden convèncer els catalans que el PSOE que ho ha de fer no és el de les declaracions de González i Guerra.
Perquè el secretari general actual, Pedro Sánchez, ho defensa sovint. El PSOE és partidari de la reforma federal de la Constitució. Avui és l'opció més sòlida d'un nou acord amb Espanya.
Creuen previsible alguna altra proposta?
Jo crec que el PP farà alguna oferta després del 9-N. No sé si ens agradarà, però en farà alguna. Però també m'agradaria que els sobiranistes fessin una proposta concreta per negociar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia