Política

Rajoy puja de to i qualifica el nou 9-N d'acte “mesquí”

El president espanyol acusa Mas d'utilitzar els funcionaris per al procés participatiu, tot i que admet que no sap “el que es pretén fer ara”

Avisa que el PP “mai” renunciarà a la nació espanyola

El govern espanyol s'ensuma alguna cosa que no li quadra amb el 9-N, però reconeix que està del tot descol·locat. El mateix president, Mariano Rajoy, en va donar ahir una bona mostra, admetent que no sap ben bé què és ni com fer-hi front, però elevant alhora el to del seu discurs contra el procés participatiu que impulsa el govern català com a substitutiu de la consulta, sobre el qual divendres ja va anunciar –ahir va evitar donar més pistes– que havia ordenat un informe jurídic com a pas previ a una probable impugnació al TC. “No sé què és el que es pretén fer ara però tinc la sensació que el que estic veient és un acte profundament antidemocràtic”, va emfasitzar, en la clausura d'una convenció a Múrcia amb càrrecs municipals del PP.

Rajoy va retreure al govern que no doni instruccions per escrit (fet que li impedeix impugnar res), i va acusar Mas de traslladar als funcionaris “la responsabilitat en un acte mesquí”. De fet, va criticar que es prevegi que els membres de les taules “siguin voluntaris”, i que les paperetes “les comptin, les facin i les fabriquin no se sap on els que estan en una determinada posició”, en al·lusió als treballadors públics que, per experiència i coneixements, s'hi han ofert. El president espanyol els va voler recordar que “no han de suportar una situació com aquesta” i, alhora, que tenen “l'obligació” de complir la llei, sense poder afirmar, això sí, que amb el nou 9-N la vulnerin.

Rajoy va recordar que la defensa de la nació espanyola, que definia com “un projecte de futur”, és una “senya d'identitat” del PP a què “mai” renunciarà.

LA FRASE

A Espanya no serem tan dolents quan més de seixanta milions de turistes vénen a veure'ns cada any
Mariano Rajoy
president del govern espanyol

Mas: “Hem d'enganyar l'Estat”

Artur Mas signaria la convocatòria del nou 9-N just la vigília i sense acords de govern previs per evitar cap impugnació. Així ho hauria explicat durant les cimeres sobiranistes dels dies 3, 9 i 13 d'octubre que ahir desvelava El Periódico, segons el qual al final hauria intentat convèncer els seus socis dient-los: “Hem d'enganyar l'Estat.” El dia 3, Mas hauria proposat oblidar-se del 9-N per anar a plebiscitàries però, veient les reticències, sobretot d'ERC, hauria ofert “destituir tots els consellers” perquè ho agafés “qui ho sap fer millor”.

El conseller de Presidència, Francesc Homs, va lamentar ahir a l'ACN que això “no està contrastat”, i que “hi ha tantes versions com interessos creuats hi pot haver”, i va indicar que si el govern detalla aspectes de les cimeres ho farà “a la vista de tothom”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia