Política

“Passi el que passi, el 9-N tothom als seus col·legis”

L'ANC i Òmnium convoquen la ciutadania als locals hi hagi urnes o no

En la recta final de la campanya faran milions de trucades per convèncer els indecisos, en col·laboració amb aquest diari

L'ANC i Òmnium Cultural van fer ahir una crida perquè el 9 de novembre “passi el que passi” tots els ciutadans vagin al seu col·legi electoral a les nou del matí amb la papereta a la mà, hi hagi urnes o no. És a dir, si la consulta es manté tothom a votar i, si finalment no se celebra, es convocarà una gran protesta davant dels locals de participació. Les dues entitats, però, no es van voler mullar sobre quina serà la decisió del govern català quan la Moncloa impugni avui el procés participatiu. Simplement es van limitar a dir que el 9-N existirà sigui d'una manera o altra. “La millor denúncia contra l'Estat és anar als col·legis estiguin oberts o tancats. Volem moltíssimes cues”, va indicar la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell. Tant ella com la seva homòloga d'Òmnium, Muriel Casals, van acusar la Moncloa de coartar la llibertat d'expressió dels catalans.

Al marge dels moviments que puguin fer Rajoy i Mas, Ara és l'Hora continuarà els actes perquè el 9-N sigui un èxit de participació. Aquests propers dies intensificarà les activitats i el punt nuclear serà una marató de trucades que es farà els dies 5, 6, 7 i 8 de novembre. L'objectiu és que es facin milions de trucades als ciutadans per informar-los sobre la consulta, els locals de votació i per animar-los a participar. Però com s'articularà aquest operatiu? Per començar es necessiten 100.000 voluntaris –a hores d'ara n'hi ha 60.000 que estan fent la gigaenquesta– que hauran de facilitar el seu número de telèfon fixe al web www.araeslhora.cat . A partir d'aquí hi haurà dues formes d'implicar-s'hi: contactar amb quinze familiars i amics o posar-se en mans d'un sistema que ha preparat Ara és l'Hora. En aquest últim cas es facilitarà als voluntaris un número de telèfon al qual hauran de trucar i llavors, des d'una aplicació, se'ls anirà derivant cap als ciutadans. Les trucades aleatòries sempre es faran a fixes i basant-se en les pàgines blanques. El tret de sortida a aquesta Marató 9-N serà el dia 5 quan s'habilitarà una sala amb més de cent telèfons al Born Centre Cultural en què també hi participaran personalitats conegudes.

Aquesta campanya, que té com a leitmotiv Una trucada, un vot, compta amb col·laboració d'El Punt Avui, Vilaweb i Nació Digital.

Un altre dels plats forts de la recta final cap al 9-N és el macroacte que es prepara per al divendres 7 de novembre a l'Avinguda Maria Cristina de Barcelona a partir de les vuit del vespre. L'esdeveniment comptarà amb la participació de representants de la societat civil i també dels partits polítics favorables a la consulta. Al marge d'aquestes activitats, està previst que es faci una bustiada amb 2,5 milions de díptics en què s'inclourà la butlleta del 9-N i que arribarà a més del 70% de les llars del país. En aquest mateix sentit també s'editarà 500.000 exemplars d'un diari sobre la consulta, que es distribuirà la setmana vinent a Barcelona i a l'àrea metropolotina, i els dies 7 i 8 de novembre es farà un últim esforç repartint 1,5 milions de fulletons més pels carrers .

Tot i aquesta intensa campanya, Forcadell va alertar ahir que la consulta tindrà “limitacions” perquè, per culpa de l'hostilitat de l'Estat espanyol, hi haurà menys punt de votació i els resultats i la participació s'hauran de llegir en una altra clau en comparació amb les eleccions habituals. Casals, per la seva part, va recordar que el 9-N és una “semifinal prèvia a la final”, que són les plebiscitàries. Això sí, ni Forcadell ni Casals van voler parlar del termini de tres mesos que, en el míting de plaça Catalunya, van posar al president per celebrar els comicis. “Ara estem en el 9-N. Ja en parlarem el 10-N”, van reblar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia