Política

El Consell d'Estat avala per unanimitat impugnar el 9-N

L'òrgan consultiu serveix a Rajoy les bases per fer avortar el procés participatiu pels preparatius oficials i per la pregunta repetida

Rajoy ja parla de “pseudoconsulta” i exigeix “acatament de la llei”

En la quotidianitat d'un dijous laborable i ja sense l'excepcionalitat de celebrar una sessió en ple diumenge, com va forçar el 28 de setembre per tal que La Moncloa pogués impugnar la primigènia consulta del 9-N en temps rècord, el Consell d'Estat es va reunir ahir a Madrid i va acordar –altre cop amb total unanimitat– donar suport a la invalidació del nou format que el govern català identifica com a procés participatiu. Tot i que el dictamen d'aquest òrgan consultiu de l'Estat no és vinculant, Mariano Rajoy va celebrar l'aval i, utilitzant per primer cop el mot pseudoconsulta, va exigir “acatament de la llei” i del probable vet del Tribunal Constitucional.

L'empenta a impugnar el 9-N la firmen a l'uníson consellers provinents de famílies i orígens polítics diametralment oposats, des de l'exvicepresidenta socialista María Teresa Fernández de la Vega fins al mateix president, el gallec José Manuel Romay Beccaria, alt càrrec de la dictadura franquista durant els anys seixanta i setanta i, més tard, ministre de Sanitat amb Aznar i tresorer del PP amb Rajoy.

Completen la comissió permanent el lleidatà Landelino Lavilla, ministre de Justícia en el primer govern de Suárez; l'excap de la Casa del Rei Alberto Aza; l'exministre socialista de Justícia amb González, Fernando Ledesma; l'expresident del CGPJ José Luis Manzanares; l'expresident del TC Miguel Rodríguez-Piñero; el pare de la Constitució Miguel Herrero y Rodríguez de Miñón, i el jurista Enrique Alonso, que amb 60 anys és el més jove de tots.

Entre el material que servirà per impugnar, els integrants de l'òrgan de consulta de La Moncloa detecten la pregunta que figurarà a la papereta i que és idèntica al primer 9-N i els preparatius, com ara donar instruccions als funcionaris, com a factors d'un eventual frau de llei, al marge que no hi ha ni un escrit oficial. Un dels últims precedents d'una convocatòria autonòmica sense decret és del 1984, quan el TC va suspendre una elecció sindical basca basada en fotocòpies que es mostraven en un cartell d'anuncis sense contenir el segell del govern basc.

Un dels membres del TC i president de l'òrgan entre el 1992 i el 1995, el sevillà Miguel Rodríguez-Piñero, es va permetre ironitzar al final de la reunió sobre les teòriques evidències que la Generalitat li hauria facilitat per a la impugnació. “La pregunta la poden comparar una amb l'altra i veuran les semblances i diversitats”, va apuntar fent descansar la seva ironia en el fet que la pregunta és idèntica.

Segons va subratllar Rodríguez-Piñero, l'òrgan consultiu és independent però alhora “està subjecte a la seva pròpia doctrina” i “no pot canviar de criteri a cada moment”, en al·lusió al primer pronunciament del 28 de setembre l'endemà mateix que Artur Mas firmés el decret de convocatòria. “Hem dictaminat sobre la pregunta i sobre el procés que està en curs, i després cadascú en traurà les conseqüències”, hi afegia el també membre i alhora pare de la Constitució Miguel Herrero y Rodríguez de Miñón.

Amb el material lliurat, el Consell de Ministres es reunirà avui per anunciar la impugnació del 9-N al TC, que es pot plasmar en un recurs d'inconstitucionalitat, en un conflicte de competències o en totes dues coses alhora per apuntalar el veredicte. “Cal esperar el TC i després la reacció de la Generalitat, que espero que sigui d'acatament a la llei democràtica”, va dir Rajoy donant per fet que tindrà l'aval del TC.

La pregunta la poden comparar una amb l'altra i veuran les semblances i diversitats
Miguel Rodríguez-Piñero
membre del consell d'estat i expresident del TC (1992-1995)
Hem dictaminat sobre la pregunta i sobre el procés que està en curs, i després cadascú en traurà les conseqüències
El Consell sempre es vanta de tenir una doctrina molt coherent, és una de les virtuts de la casa
Miguel Herrero de Miñón
membre del consell d'estat i pare de la constitució espanyola

De Consell a Consell i acabant al TC

És una coreografia repetida, però en aquesta ocasió no serà a una velocitat trepidant com el 28 de setembre. Si bé davant el 9-N primigeni el Consell d'Estat es va reunir de manera extraordinària en diumenge perquè després el TC es reunís dilluns i Rajoy pogués convocar el Consell de Ministres dimarts en un lapse de 48 hores, les al·legacions d'ahir són les que el Consell de Ministres aplicarà avui al seu recurs o conflicte positiu de competències. Presentat el recurs, el TC es pot reunir dimarts per estudiar l'admissió a tràmit. Però el president del TC, Francisco Pérez de los Cobos, militant del PP fins al 2011, pot avançar la cita si ho creu convenient. En tot cas, la mera admissió a tràmit del recurs o conflicte de competències –com sempre succeeix en un recurs que presenta l'Estat contra una comunitat i mai a la inversa– tornaria a suposar la immediata prohibició del procés participatiu. Per resoldre el fons del recurs, el termini habitual del TC és ja de cinc anys.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia