Política

Mas ultima el 9-N i estudia accions legals contra Rajoy

Assegura que el govern completarà el dispositiu per estar preparats el dia del procés

Considera que La Moncloa actua amb “abús de poder i de dret”

Qualsevol canvi es decidirà al Pacte Nacional

Ofensiva política, judicial i social a la determinació del govern espanyol d'aturar el procés participatiu del 9-N a través d'un altre recurs al Tribunal Constitucional. L'executiu català va decidir ahir que continuaria amb el dispositiu del dia 9, “que està pràcticament enllestit”, segons va assegurar Mas, i que emprendria accions legals contra el que considera que és “un abús de poder i de dret” de La Moncloa per fer front a un problema polític. Qualsevol altra decisió que es prengui durant els pròxims dies en funció de la resposta del TC serà debatuda i analitzada en la taula del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, que coordina Joan Rigol.

“No estem fent un referèndum encobert, sinó un procés participatiu al descobert”, va insistir Mas per aclarir i justificar que el govern espanyol no podrà fer res per aturar i prohibir el nou 9-N. “Volen suspendre una cosa que no s'està fent”, va reiterar.

Mas no va voler anar més enllà a l'hora de garantir si hi haurà urnes el dia 9, i va admetre: “No sé fins on pot arribar el govern espanyol.” A hores d'ara, l'escenari en què es mou Mas és el de garantir un procés en què participaran més de 40.000 voluntaris a títol personal i que està emparat per les competències que té la Generalitat en participació ciutadana. Una activitat que, segons va destacar el president, substitueix la consulta inicial que es volia portar a terme sota l'empara de la llei de consultes i que es va descartar a causa de la primera suspensió dictada pel TC. Per aquest motiu, el president considera que l'actuació del govern espanyol és un nou atac a la Generalitat i assegura que “Catalunya té dret a defensar-se”. “Estem actuant en plena legitimitat amb l'objectiu de conèixer l'opinió dels ciutadans sobre el futur de Catalunya”, reiterava Mas, que va acusar el govern espanyol “d'haver creuat la línia del ridícul”. La raó, la batzegada que ha protagonitzat el govern de Rajoy, que ha passat de “ridiculitzar el procés a impugnar-lo”. “Si tan greu era, per què no el va impugnar fa quinze dies?”, es preguntava. Mas, però, va apuntar tres raons: han tornat a veure “consens polític” a Catalunya, preveuen que la participació el 9-N pot ser significativa i, finalment però no menys important, els casos de corrupció a Madrid que s'han conegut aquesta setmana. “La gesticulació de Rajoy no deu ser aliena a aquests fets”, va remarcar el president.

A partir d'ara, i en un període breu, Mas acabarà d'organitzar un procés que ahir ja va indicar que disposa de la col·laboració del govern i de la societat civil. En aquest sentit, va tornar a fer una crida a la participació i va convidar a fer-ho oferint “una lliçó de democràcia i civisme”. Res il·legal.

“Si puc votar...”

Els partits a favor del nou 9-N van reaccionar en bloc per respondre a les prohibicions del govern espanyol acudint de manera massiva a les urnes el 9 de novembre. El portaveu d'ERC al Congrés, Alfred Bosch, va remarcar que la voluntat d'un poble i la democràcia no es poden impugnar: “El 9-N agafarem les paperetes, anirem a votar i demostrarem que som un poble de demòcrates irreductibles i invencibles.” En la mateixa línia, ICV va advocar per fer del 9-N, “ara més que mai”, “una jornada de reivindicació de la dignitat dels catalans”. El secretari general dels ecosocialistes, Josep Vendrell, va qualificar la decisió del govern espanyol d'“errònia, cínica i antidemocràtica”.

En la seva carta setmanal, el portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, considera que “el nou recurs del govern de l'Estat fa més necessària la participació” el 9-N, en què s'implicarà “en allò que tots decidim”. “I si puc votar, ja diré què votaré”, hi afegeix el líder d'Unió. Al mateix temps, precisa que no pensa “incórrer en cap acció il·legal” i que cal trobar “el marge per respectar el que digui el Constitucional” i l'expressió dels “sentiments” dels catalans.

LES FRASES

No estem fent cap referèndum encobert, sinó un procés participatiu al descobert
El govern espanyol està actuant de forma impròpia amb un clar abús de poder i de dret
Garanteixo que el dispositiu estarà a punt, però no sé fins a on pot arribar el govern espanyol
Artur Mas
president de la generalitat
Esperem que Mas no s'arronsi i que estigui amb el poble de Catalunya que vol votar
Alfred Bosch
portaveu d'erc al congrés
El govern espanyol no permet cap tipus d'expressió de la ciutadania ni forma de participació
Josep Vendrell
secretari general d'icv
El nou recurs del govern espanyol fa més necessària la participació el 9 de novembre
J. Antoni Duran i Lleida
portaveu de ciu al congrés
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia