Política

El jutge envia a presó l'exmà dreta d'Esperanza Aguirre

Acusa l'exconseller i exsecretari general del PP madrileny de formar part d'una “organització criminal” i el situa com a cap de la trama Púnica

El magistrat també empresona David Marjaliza, soci de Granados

Entre reixes. Francisco Granados, mà dreta durant anys d'Esperanza Aguirre tant en el govern de Madrid com en el PP madrileny, va passar la nit d'ahir a la presó madrilenya de Soto del Real, el mateix centre on des de fa setze mesos hi ha tancat un altre exdirigent del PP, l'antic tresorer d'aquesta formació Luis Bárcenas.

Qui durant anys va ser l'home de confiança d'Esperanza Aguirre no va poder eludir la presó mitjançant el pagament d'una fiança. Tampoc va poder eludir la presó i va ingressar ahir mateix a Soto del Real l'empresari de la trama David Marjaliza, soci i amic de joventut de l'exconseller madrileny.

Després d'haver-li pres declaració al llarg de dues hores i vint minuts, el jutge de l'Audiencia Nacional Eloy Velasco va ordenar l'ingrés a presó incondicional i sense fiança de Francisco Granados, a qui situa com a presumpte cap de la trama corrupta desmantellada aquesta setmana en el marc de l'operació Púnica.

En la interlocutòria que dicta l'ingrés a presó, el magistrat imputa a Granados els delictes de blanqueig de capital, organització criminal, tràfic d'influències, suborn, malversació de fons públics, prevaricació i frau.

En la resolució judicial, el magistrat detalla que l'exconseller de Madrid és “titular d'alguns comptes sobre els quals les autoritats suïsses han informat que hi ha sospites de blanqueig de capital agreujat”. De la mateixa manera, considera que hi ha indicis que “al llarg de la seva carrera pública” l'exnúmero dos d'Esperanza Aguirre hauria beneficiat Marjaliza i altres empresaris com José Luis Huerta “en matèria de contractació pública i urbanisme”, de manera que va prendre part “d'una xarxa de tràfic d'influències que va utilitzar també en benefici propi”.

La investigació, a més, ha identificat diverses operacions immobiliàries que se sospita que podrien haver-se presentat com a “contraprestacions” dels empresaris beneficiats a canvi de les feines que hauria desenvolupat l'exdirigent del PP madrileny. Aquest va negar el cobrament de comissions il·legals a canvi d'haver mediat en l'adjudicació de contractes públics i va assegurar que el compte de Suïssa que li atribueixen és en realitat de Marjaliza, que es va acollir a l'amnistia fiscal, segons van informar fonts de la defensa de l'exconseller madrileny. L'empresari i amic de Granados, per la seva banda, es va acollir al seu dret a no declarar.

En relació amb Marjaliza, el jutge assenyala que és “el centre d'una àmplia xarxa de tràfic d'influències que ha patrimonialitzat l'activitat pública de contractació i d'urbanisme amb la col·laboració de funcionaris i autoritats públiques”, així com el cap d'un ampli entramat empresarial que funcionava com a nucli d'una organització criminal, l'activitat de la qual estava vinculada a “actuacions administratives”.

LA DATA

27.10.14
Detenen
51 persones en el marc de l'operació Púnica, una macrobatuda contra la corrupció.

Dimissions i mesures

L'alcalde de la localitat madrilenya de Parla, el socialista José María Fraile, i el de Torrejón, el popular Gonzalo Cubas, van presentar ahir la dimissió després d'haver pagat la fiança de 60.000 euros. A banda d'aquestes dues dimissions, ahir també va renunciar al càrrec el director de l'Agència Informàtica de la Comunitat de Madrid, José Martínez Nicolás. D'altra banda, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va defensar ahir que el cap de l'executiu, Mariano Rajoy, no comparegui davant el Congrés per parlar dels últims escàndols de corrupció perquè es tracta d'un tema, va dir, que afecta “totes les forces” i cadascuna haurà de donar les seves explicacions. Sáenz de Santamaría va dir això en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que va aprovar noves mesures anticorrupció, entre les quals la creació de 282 places judicials. L'executiu va aprovar també el Consell de la Transparència i Bon Govern, que s'encarregarà de vetllar pel compliment de la llei de transparència.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia