Política

Els botxins de Puig Antich

La justícia argentina demana la detenció dels responsables de l'“assassinat” de Puig Antich

La jutgessa manté que quatre ministres de Franco i un militar podrien ser condemnats per homicidi agreujat

Els encausats podrien arribar a tenir un pena de cadena perpètua

La germana petita de la víctima es mostra molt satisfeta

Històric. 286 folis per a la història o una resolució judicial per posar la història en el seu lloc precís. La jutgessa titular del jutjat criminal i correccional número 1 de Buenos Aires, Maria Servini de Cubria, va rubricar dijous un escrit de 286 pàgines on resol donar curs a l'acusació contra vint exfuncionaris del règim franquista i ministres dels governs de Franco per diversos crims comesos durant la dictadura, entre els quals hi ha cinc persones directament relacionades amb el procés judicial i l'execució de Salvador Puig Antich, el 2 de març de 1974. Demana la detenció i extradició a l'Argentina de tots ells perquè puguin ser jutjats per delictes de lesa humanitat.

La jutgessa no dubta a utilitzar el terme “assassinat” per referir-se a les circumstàncies de la mort de Salvador Puig Antich i la seva
execució amb el mètode del garrot a la presó Model de Barcelona. Per aquests fets demana que es detingui i s'extradeixi a l'Argentina els exministres Antonio Carro Martínez, Licinio de la Fuente, Antonio Barrera Irimo i José Utrera Molina –aquest últim, sogre de l'exministre de Justícia Alberto Ruiz Gallardón.

La magistrada també demana la detenció i extradició de Carlos Rey González, que va ser el ponent del consell de guerra i el jurista de carrera militar que va redactar la sentència a mort el 9 de gener de 1974. Carlos Rey, actualment militar en la reserva i advocat en actiu des de fa molts anys a la ciutat de Barcelona, representa els interessos d'Alícia Sánchez-Camacho en el cas d'espionatge de La Camarga.

Pel que fa als quatre exministres, la jutgessa justifica la seva decisió perquè van “convalidar amb la seva firma la sentència de mort per garrot vil de Salvador Puig Antich, assassinat el 2 de març de 1974”. Com a fet probatori relata la denúncia que Merçona Puig, germana petita de Salvador, va presentar i la declaració testimonial que va fer en la seva visita a Buenos Aires el desembre del 2013. Merçona Puig va relatar com el seu germà va ser ferit de bala i detingut en el transcurs d'una acció policial en què va morir un policia i que posteriorment va ser jutjat i condemnat a mort en un procés militar i un consell de guerra en què es va vulnerar de manera reiterada i sistemàtica el dret de defensa.

Als quatre exministres de Franco i l'advocat Rey, la magistrada Servini de Cubria entén que els pot ser aplicada la pena màxima prevista en aquesta tipologia de delictes de lesa humanitat com és la condemna de reclusió a perpetuïtat. La jutgessa considera que se'ls pot condemnar pel delicte d'homicidi agreujat pel fet d'haver estat comès per dues o més persones posant-se d'acord per al seu propòsit.

Merçona Puig es mostra molt satisfeta. “Ja és hora”, exclama la germana de la víctima, que valora molt positivament que Servini hagi decidit actuar amb tanta contundència i contra un nombre tan important d'exfranquistes.

La mateixa condemna a perpetuïtat és la que la magistrada argentina considera que es pot aplicar a Rodolfo Martín Villa, a qui, en la mateixa resolució, també demana detenir i extradir pels fets ocorreguts a la ciutat de Vitòria el 3 de març de 1976. Aquell dia la policia va reprimir brutalment una concentració de treballadors en una església on van resultar ferits cent persones i van morir Pedro María Martínez Ocio, Francisco Aznar, Romualdo Barroso, José Castillo i Bienvenido Pereda. En aquest cas la jutgessa també parla d'assassinat.

La resolució de la magistrada apareix una setmana després que el fiscal del cas formalitzés un escrit d'acusació contra la pràctica totalitat de persones de les quals ara es demana la detenció. En aquell escrit no es demanava, però, actuar contra Utrera Molina i Martín Villa, fet que els advocats de la família Puig Antich van entendre com un error d'omissió que seria reparat per la jutgessa, com així ha acabat passant. La fiscalia també demanava investigar a fons el cas de la detenció, judici i afusellament del president Lluís Companys i Jover. En la seva resolució, però, la jutgessa Servini no ha entrat a valorar aquesta petició.

Primer policia condemnat

En la llista de fins a vint persones que es demana que siguin detingudes destaca el nom d'Atiliano del Valle, que va ser el primer policia del règim franquista condemnat per tortures a Barcelona, a final de 1976. En aquest cas Del Valle haurà de fer front a una acusació d'intent d'homicidi pels fets que va protagonitzar el 24 d'abril de 1971 en una detenció a Cornellà del Vallès. Allí va colpejar Miguel Jiménez, li va disparar a l'estómac i després el va llançar per la finestra. Tot plegat li van causar ferides que el van mantenir en estat de coma 18 dies.

A la resolució es demana actuar contra altres policies implicats en casos de tortures. Un d'aquests és Ricardo Algar, germà d'un dels policies que va participar en la detenció de Salvador Puig Antich. La jutgessa també reclama actuar contra el ponent del judici de Burgos, Antonio Troncoso, que va dictar nou penes de mort, i detenir Abelardo García Balaguer per un cas de sostracció de nadons en un hospital de Cadis.

La llista completa de les persones que Servini demana detenir i extradir és la següent: Antonio Carro Martínez, Licino de la Fuente, Antonio Barrera de Irimo, José María Sanchez-Ventura Pascual, Alfonso Osorio García, José Utrera Molina, Fernando Suárez González, Rodolfo Martín Villa, Jesús Quintana Saracibar, Jesús Cejas Mohedano, Antonio Troncoso de Castro, Carlos Rey González, Jesús González Reglero, Ricardo Algar Barrón, Félix Criado Sanz, Pascual Honrado de la Fuente, Jesús Martínez Torres, Benjamín Solsona Cortés, Atiliano del Valle Otero i Abelardo García Balaguer.

Companys
La fiscalia argentina també demanava investigar a fons l'afusellament de Lluís Companys, però la jutgessa Servini no ha entrat a valorar-ho, de moment.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia