Política

Referèndums de tota mena

En els comicis nord-americans que se celebren demà també hi haurà consultes

Els temes més destacats que es dirimeixen són l'avortament, la marihuana i la tinença d'armes per part de la població civil

El debat més curiós serà sobre les tècniques per caçar óssos

Demà els nord-americans no només votaran per escollir un terç dels senadors, els 435 nous inquilins de la Cambra de Representants i, en alguns casos, els governadors i alcaldes corresponents. Gairebé la totalitat dels estats que formen la unió posaran sobre la taula més paperetes perquè la població pugui dir la seva en qüestions que afecten la vida diària. Els nord-americans seran consultats, i tindran el dret a decidir algunes de les lleis proposades pels parlaments estatals.

Sigui per tradició democràtica, per voluntat de donar a la població la possibilitat de prendre decisions polítiques o simplement per saber-ne l'opinió, 41 dels 50 estats dels EUA, a més del Districte de Columbia, plantejaran 146 consultes sobre temes tan diversos com l'avortament, el control d'armes i la despenalització de la marihuana, entre altres. Referèndums que, tot i que en pocs casos només són de caràcter consultiu no vinculant, permeten donar a la gent el poder.

Els qui hauran de treballar més en el dret a votar seran els ciutadans de Louisiana. A banda de ser considerat un dels estats clau en la definició del control del Senat, podran dir la seva en 14 preguntes de caire referendari, totes de caràcter administratiu i pressupostari. Alaska, Oregon i la ciutat de Washington podran decidir si despenalitzen l'ús “recreatiu” de marihuana, mentre que Florida només pregunta per l'aspecte medicinal. Colorado i Dakota del Nord preguntaran si cal establir que la vida comença en la concepció, amb les conseqüències que tindrà la resposta en temes com l'avortament. L'estat de Washington i Alabama, per la seva banda, s'enfrontaran en el tema de les armes. Mentre que els primers votaran per establir controls ferris, els altres ho faran per “assegurar el dret a tenir armes”, que només es prohibiria en situacions especials i després d'una “anàlisi estricta” de no-vulneració de drets.

Imprimir 213 cops la llei

Com sempre, no faltaran els tocs curiosos, tan característics dels estereotips nord-americans de lleis absurdes. La pregunta 2 a l'estat de Nova York demana a la població l'autorització per, tal com
desitja el Parlament de l'estat, eliminar la llei
que obliga a imprimir 213 vegades cada any totes les lleis que s'aproven perquè siguin reconegudes, i passar d'una vegada per totes a l'era digital. Això suposaria un estalvi de 19 milions de fulls de paper anuals.
A Kansas i Carolina del Sud es plantejarà la possibilitat de legislar en favor de les rifes solidàries. A
Arkansas es vol eliminar
la prohibició de producció i venda d'alcohol que encara hi ha en alguns comtats de l'estat. A Arizona, els legisladors demanen que se'ls apugi el sou.

Però, segurament, el premi a la consulta més curiosa se l'endurà la pregunta 1 de l'estat de Maine, al nord-est del país. “Vol que es prohibeixi l'ús d'esquers, gossos o trampes per caçar óssos, excepte en casos de protecció de propietat, seguretat pública o investigació?”, diu la consulta. El que sembla una qüestió perfecta per als amants dels animals, amaga un fet estrambòtic: els caçadors utilitzen rosquilles i pizzes per atraure els animals, trucs que juntament amb l'ús de gossos violents i xarxes són considerats pels ecologistes “tàctiques cruels”.

La pregunta ha posat el departament de Pesca i Vida Silvestre de Maine “vigorosament en contra” de la proposta. “Els mètodes de caça que es prohibirien en el referèndum representen el 93% dels utilitzats per controlar la població d'óssos”, assegura l'organisme públic al lloc web, i alerta que en cas d'aprovar-se, els animals es mourien “al sud i al centre” de l'estat. Per això esperen que, igual que fa una dècada, la proposta quedi denegada i es puguin seguir utilitzant dolços per atreure els plantígrads i assegurar una cacera d'èxit. Les enquestes preveuen que tot seguirà com ara. A Alaska i a Mississipí també es votaran assumptes relacionats amb la caça.

Més enllà de l'anècdota, les consultes locals poden ser importants per als comicis generals. En estats on les preguntes generin controvèrsia, com el cas dels óssos de Maine, es preveu que la participació augmenti en xifres prou considerables, en especial en aquells segments de població que no tenien pensat votar per escollir senadors i que, ja que passaran pel recinte electoral, emetran el vot per les conteses que estan en joc.

A poques hores que s'obrin els recintes electorals, demòcrates i republicans van intensificar la campanya per acabar d'esgarrapar vots, en especial als estats on la lluita entre els dos partits està frec a frec. A banda de barallar-se per tots els minuts possibles en els programes de televisió d'anàlisi política de diumenge al matí, el cap de setmana l'objectiu principal van ser els votants joves, el segment de població més desmobilitzat. Les enquestes segueixen pintant de vermell republicà el Senat, des d'ahir amb més d'un 70% de possibilitats de victòria.

LES XIFRES

146
referèndums
se celebraran demà als Estats Units aprofitant les eleccions de mig mandat.
41
estats
i el districte de Columbia preguntaran als ciutadans sobre temes que afecten la vida quotidiana.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.