Política

Urnes a punt de solfa

El govern posa, com a mínim, un col·legi en 942 dels 947 municipis catalans, tot i que alguns ajuntaments es queixen que n'hi ha pocs

Els punts de votació són la meitat que en un procés electoral, però el nombre d'urnes és semblant

Alguns consistoris habilitaran autobusos per facilitar els desplaçaments

Barcelona,amb 149 locals; l'Hospitalet, amb 15, i Lleida, amb 14, són les ciutats que tindran més col·legis

Aquests dies milers i milers de catalans s'estan descarregant la targeta censal per saber on han d'anar a votar el nou 9-N. El Departament de Governació ha habilitat 1.317 punts de votació i 6.695 meses, distribuïdes per 942 dels 947 municipis catalans. Aquesta logística és inferior en comparació d'un procés electoral normal. En les últimes eleccions catalanes hi havia 2.718 col·legis i 8.130 meses electorals. La diferència fa que alguns ajuntaments hagin posat el crit al cel perquè consideren que a la seva població hi ha poques seus per poder anar a votar. Tot i això, la vicepresidenta, Joana Ortega, destacava, en una entrevista ahir en aquest diari, que el dispositiu s'ha muntat en només tres setmanes i que el més important és que el nombre d'urnes és semblant al d'altres processos.

És per això que Governació considera que no hi hauria d'haver grans col·lapses i que l'únic maldecap podrien ser els desplaçaments. “Afortunadament, en aquest país estem acostumats a desplaçar-nos, com ja vam fer amb la Via Catalana”, assenyalava Ortega, que recomanava que la gent anés a votar esglaonadament. Governació també ha avisat que els col·legis no tancaran si hi ha cues de votants.

Diversos alcaldes, però, ja s'han queixat de la distribució d'aquests recintes. És el cas del president d'ERC i alcalde de Sant Vicenç dels Horts, Oriol Junqueras, que lamenta que només tinguin dos punts de votació –els dos instituts–, que estan a gairebé tres quarts d'hora del centre a peu. Davant d'aquesta tessitura, alguns ajuntaments habilitaran autobusos per als seus ciutadans. Per exemple Banyoles, la capital del Pla de l'Estany, organitzarà un servei de transport urbà gratuït per fer trasllats d'anada i tornada als tres col·legis que hi haurà a la població. Un cas especial és el de Pontons, on l'alcalde, Lluís Caldentey (PP), no ha posat a disposició de la Generalitat cap local. Els veïns hauran d'anar a Torrelles de Foix, i el Consell Comarcal de l'Alt Penedès ja ha anunciat que posarà un autobús.

Com és lògic, Barcelona és la ciutat que tindrà una logística més àmplia, amb 149 edificis i 1.255 meses. Altres municipis
importants seran l'Hospitalet, amb 15 locals i 207 meses; Lleida, amb 14 i 114; Sabadell, amb 13 i 181; Badalona, amb 12 i 185, i Terrassa, amb 12 i 181.

A Girona hi haurà set col·legis, però fonts de l'ANC destaquen que el nombre de meses –77– s'acosta molt al que hi va haver en els últims comicis i, per tant, no hi hauria d'haver gaires aglomeracions.

Per vegueries, la distribució és la següent: Alt Pirineu, 74 locals i 111 meses; Barcelona, 452 i 4.227; Catalunya Central, 177 i 537; Girona, 231 i 684; Lleida, 167 i 384; Tarragona, 161 i 577, i, finalment, les Terres de l'Ebre, 55 i 175.

Distribució
A partir d'avui, alguns ajuntaments ja començaran a recollir les urnes.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia