Política

Manifest per fer més pressió internacional al vet de l'Estat

Càrrecs electes de tots nivells signen avui un document que denuncia la prohibició del PP

Es demana ajut a les institucions mundials

Els ciutadans poden firmar el 9-N

La primera resposta solemne a la nova suspensió del TC es visualitzarà avui al Parlament de Catalunya. Càrrecs electes de totes les institucions catalanes, de les Corts espanyoles i del Parlament Europeu faran al migdia un acte de denúncia del vet de l'Estat espanyol contra el dret a decidir dels catalans. La denúncia, però, es farà arribar a les institucionals internacionals. Es tracta d'un document que va partir com a proposta d'ICV-EUiA i que finalment s'ha consensuat amb les altres forces polítiques sobiranistes i entitats com l'ANC, Òmnium Cultural, l'ACM o l'AMI.

L'acte d'avui vol ser una denúncia de l'actitud de l'Estat espanyol “davant la voluntat del poble català de decidir el seu futur polític a través d'un referèndum o d'una consulta que sigui homologable internacionalment”. Així, els signants faran arribar el document a les Nacions Europees, el Parlament Europeu, la Comissió Europea, el Consell d'Europa i a l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) perquè “duguin a terme les actuacions necessàries per garantir que el poble català pugui decidir, democràticament, el seu futur polític”. És a dir, el que es pretén és augmentar la pressió a l'executiu de Mariano Rajoy de cara a la comunitat internacional. Que quedi constància que impedeix l'ús del dret a decidir dels catalans i, alhora, fer que aquestes mateixes institucions de primer ordre intercedeixin.

Accessible per a tothom

Divendres, la denúncia es farà extensiva a tots els ajuntaments catalans perquè els seus alcaldes i regidors la puguin signar. I el 9 de novembre tots els ciutadans que vagin a votar en el procés participatiu també podran firmar el document. En paral·lel al dispositiu del 9-N se'n posarà en marxa un altre per facilitar la signatura del document que es presenta avui, tot i que per ara no s'ha concretat com es posarà en marxa aquest dispositiu. Totes les firmes es faran arribar a les institucions internacionals.

Per posar de manifest el vet de Rajoy a qualsevol iniciativa que sorgeixi de Catalunya, el document s'estructura en quatre punts en què bàsicament es recorda com ha anat el procés i com sistemàticament l'Estat ha negat qualsevol mena de diàleg [veure gràfic]. El manifest té dues versions, una de més curta i una de més llarga, que, a banda de reproduir textualment la primera, recorda algunes de les dates més significatives dels darrers anys.

Una situació històrica

Així, en la versió extensa s'hi afirma que el poble català, al llarg de la seva història, ha manifestat i exercit democràticament la voluntat d'autogovernar-se, i que l'autogovern es fonamenta també “en els drets històrics del poble català, en les seves institucions seculars i en la tradició jurídica catalana”. També es fa un repàs a fets transcendents: l'aprovació de l'Estatut, com el TC el va escapular perquè està polititzat, les dues vies catalanes, unes eleccions que han creat un Parlament majoritàriament favorable al dret a decidir o la Declaració de Sobirania, entre d'altres. “L'acumulació de dificultats i de negatives per part de les màximes institucions polítiques i judicials de l'Estat, que refusen constantment totes les propostes des de Catalunya, fa palesa una decidida involució política i democràtica”, conclou el text.

LES FRASES
DEL MANIFEST

De les eleccions del 2012 en surt un mandat inequívoc: l'exercici del dret a decidir el futur polític de Catalunya
El setembre del 2014, el 96% dels 947 municipis han aprovat el seu suport al Parlament i el govern per la consulta

La CUP el signarà però no serà a l'acte, i Mas tampoc

La CUP no serà avui a l'acte al Parlament. Així ho va confirmar el grup parlamentari, assegurant, però, que només es desmarquen de l'acte i no de la iniciativa, ja que els seus càrrecs tenen previst signar el manifest el diumenge 9 de novembre, quan ho podran fer els ciutadans. Les mateixes fonts van insistir que la decisió no ve donada per un desacord amb la iniciativa, sinó per una diferència amb el que suposa l'acte en sí. I és que els tres diputats que té la CUP al Parlament prefereixen signar i mostrar el seu suport a la denúncia com uns ciutadans més, diumenge que ve.

En canvi, fonts de CDC, UDC, ICV-EUiA i ERC han confirmat que sí que hi haurà representants de les seves formacions. Lògicament a qui no s'espera és a representants ni de Ciutadans ni del PP. A banda dels diputats de la CUP, l'altra gran absència de l'acte serà, previsiblement, la del president de la Generalitat, Artur Mas. Fonts de CiU van confirmar ahir que ha preferit quedar-se al marge de l'acte preservant així el caràcter institucional del seu càrrec.

En canvi, qui sí que previst assistir-hi és Núria de Gispert, que a més actuarà d'amfitriona en celebrar-se l'acte al Palau del Parlament que ella presideix. De moment, no està clar quins membres del govern acudiran a l'esdeveniment, però les mateixes fonts van assegurar que algun dels consellers està estudiant fer acte de presència per mostrar el seu suport.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia