Política

El bloc sobiranista s'aferra al 9-N però hi vol garanties

Demanen a l'executiu que concreti com desenvoluparà el procés de participació i exigeixen que s'hi posi al capdavant

El PSC, el PP i C's insten Mas a acatar la resolució del Constitucional

Els partits sobiranistes van reiterar ahir la seva aposta per celebrar el nou 9-N malgrat la suspensió decretada pel Tribunal Constitucional, però van reclamar al govern que ofereixi garanties perquè el procés participatiu tira endavant sota l'aixopluc de l'executiu català. Les declaracions del conseller, Francesc Homs, van ser rebudes amb molta prudència, ja que a hores d'ara encara hi ha moltes incògnites pel que fa al desenvolupament del procés i a la tasca que hauran de portar a terme els voluntaris en els col·legis electorals que obrin diumenge que ve.

Els més explícits a demanar la participació del govern van ser ahir els membres de la CUP, que van instar-lo a aportar garanties jurídiques per als voluntaris que participin en la maquinària de la votació. “No descansarem fins a veure les urnes a lloc el 9-N”, va afirmar el diputat de la CUP, Quim Arrufat, després d'admetre que hi ha “certa desconfiança” pel que acabi fent el govern després de l'intent fallit de celebrar una consulta. Arrufat considera que si bé el procés ja és en mans de la societat civil, el govern no es pot quedar fora de l'organització ni deixar el procés en mans de les entitats que configuren el Pacte Nacional pel Dret a Decidir. Per Arrufat, tot i l'escepticisme expressat, creu que el govern ha actuat de forma “correcta”. La diputada d'ERC, Marta Rovira, es va reafirmar en la votació de diumenge, però també va demanar al govern que faci una declaració en suport al 9-N.

“La Generalitat ens ha de dir ara com pensa desenvolupar el procés participatiu”, va demanar el secretari general d'ICV, Josep Vendrell, que considera que la impugnació del govern espanyol i la suspensió del TC són un “greu error polític” que no aturarà el procés sobiranista.

Des de la seu de CDC, el coordinador general, Josep Rull, va assegurar que el partit no se sent interpel·lat per la resolució del TC i va negar cap acte de desacatament. Rull també va fer una crida a la tranquil·litat i va assegurar que els funcionaris que actuïn com a voluntaris “no han de tenir por”. Des de CDC, s'entén el nou 9-N com un exercici de llibertat d'expressió.

A l'altra banda del taulell es van situar els dirigents del PP, C's i el PSC, que van instar el president Mas a acatar la resolució del Tribunal Constitucional (TC). El portaveu del PSC, Maurici Lucena, assegurava que el seu partit no preveu “cap escenari alternatiu que el respecte a la legalitat”. Més contundent es va expressar la presidenta del PP, Alícia Sánchez Camacho, que va acusar el president de portar els catalans cap a “la il·legalitat” i a Catalunya cap a una “situació límit”.

El PP i C's faran actes diumenge

Tot i que el PP i C's van instar l'executiu català a suspendre qualsevol activitat prevista per al nou 9-N, els seus dirigents van confirmar ahir que preparen actes per al mateix dia amb l'objectiu de posar en valor la legalitat i la democràcia. La diputada de C's Inés Arrimadas va explicar que celebraran l'acte ‘Amb la democràcia no s'hi juga' a l'auditori AXA, en què hi intervindran el president del partit, Albert Rivera, l'eurodiputat Joan Carles Girauta i la que va ser número 3 a les llistes de les europees, Carolina Punset. La presidenta dels populars no va voler concretar l'acte però va explicar que serà “en positiu i constructiu” per demostrar que després del 9 de novembre hi ha vida”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia