Política

Els experts avisen que Rajoy no pot fer valer el vet del TC

El constitucionalista Roberto Blanco creu que Mas està forçat a desconvocar el 9-N

Pérez Royo hi veu una “invitació a la rebel·lió”

La suspensió afectaria els poders públics però no els voluntaris

El joc de fer desembocar al Tribunal Constitucional les demandes catalanes pot provocar ara un efecte bumerang per a Mariano Rajoy, que es troba obligat a imposar la suspensió del 9-N al carrer. “Crec que hi haurà una desobediència general, i tu pots reprimir la desviació estadística de la norma, però quan es converteix la conducta en norma això ja no hi ha ningú que ho pugui reprimir”, avisa el constitucionalista Javier Pérez Royo. Partint de la base que el nou 9-N no s'hauria d'haver arribat a dirimir al TC, els experts consultats diuen que la suspensió afecta tots els poders públics, de la Generalitat fins als alcaldes, però no els particulars ni els funcionaris que actuïn voluntaris i fora de servei.

Amb els funcionaris a l'epicentre de la pressió, Francisco Bastida, catedràtic de dret constitucional a la Universitat d'Oviedo, interpreta que el que el TC impedeix és que un funcionari actuï com a tal des del seu lloc habitual. “Una altra cosa és si ho fa lliure de servei i com a voluntari, perquè si un està fora de servei actua com a ciutadà”, avisa.

Des de la Universitat Autònoma, la catedràtica Teresa Freixes distingeix graus de responsabilitat. “La suspensió afecta tots els poders públics, i un alcalde no deixa de ser un poder públic perquè sigui diumenge”, raona. La constitucionalista Freixes invoca un exemple que li és pròxim: “Jo no puc anar a la UAB el diumenge i obrir-la, i sóc funcionària, així que cada funcionari depèn de la capacitat que té per utilitzar el poder públic i té la responsabilitat del seu poder públic.” En aquest punt, des d'Oviedo el catedràtic Bastida fins i tot aventura que amb una interpretació estricta els mitjans de comunicació públics catalans poden ser considerats pel TC un “poder públic” i, per tant, obligats a acatar el dictamen i no poder participar en cap promoció del nou 9-N.

En el cas dels voluntaris, sobre els quals pot acabar descansant l'èxit del 9-N alternatiu, el catedràtic Francisco Bastida sosté que tenen tot el dret a implicar-s'hi. “En el poder públic no hi té cabuda la desobediència, perquè si un poder públic desobeeix comet automàticament una il·legalitat, però un ciutadà sí que pot actuar en desobediència”, raona. I detecta un sol límit per a voluntaris particulars: “Podran actuar sempre que no forcin l'entrada en dependències públiques o intimidin aquells que no vulguin participar en aquesta consulta.” Aquest constitucionalista de la Universitat d'Oviedo no s'imagina com Mariano Rajoy pot pretendre que les urnes i les paperetes no estiguin als carrers de Catalunya. “Què farà, detindrà 100.000 persones? Si són particulars, no els pot detenir, i en el cas que es tracti de funcionaris, el pols el té també perdut l'Estat, encara que només fos per una qüestió de victimisme, perquè qui apareixeria a ulls de tothom com a dèbil seria el funcionariat de Catalunya”, sosté Bastida.

El catedràtic Roberto Blanco, de la Universitat de Santiago, manté que amb el dictamen del TC a la mà Mas està obligat a desconvocar el 9-N. “Mas ha de donar una ordre formal de suspensió de tots els preparatius, no pot no desconvocar-la perquè cometria un presumpte delicte de desobediència.” I si la delega en la societat civil? “La consulta no està organitzada per la societat civil ni l'ANC, la convoca Mas i ara ell no es pot abstenir”, adverteix Blanco.

“Tercera humiliació”

Des de Sevilla, el catedràtic Javier Pérez Royo no entén com Rajoy i el TC volen robar “fins i tot el dret al pataleo” i ho bateja com la “tercera humiliació”, després de l'Estatut i del 9-N. “És una invitació a la rebel·lió dels catalans, és una humiliació, és com dir als catalans que no hi tenen dret i que a més els vol amb el cap cot; això és ja un afer de dignitat, és que un governant democràtic no té dret a humiliar el ciutadà!”, exclama.

Pérez Royo, premi Blanquerna 2007, fins i tot extreu l'auguri polític que el 9-N pot resultar el cop de gràcia a Rajoy. “El 9-N s'endú Rajoy, el seu ja és un govern mort i hipotecat per la corrupció, sense cap autoritat perquè tot el PP està corrupte, així que si diumenge tenim una mobilització massiva, una mobilització espectacular, la gent mirarà a La Moncloa i es preguntarà qui hi mana ”, aventura el constitucionalista sevillà. I fins i tot creu que l'enuig general reforçarà l'èxit del 9-N. “Se sortirà al carrer per la consulta i pels greuges infinits, la gent té tantes ganes de fotre una hòstia a tot amb el seu vot...” I avisa del diagnòstic errat a La Moncloa. “A Madrid es creien que això de Catalunya ja es desinflaria... Que no es desinfla! L'agressió ha sigut tan gran...”

LES FRASES

Si la votació del 9-N és espectacular la gent mirarà a La Moncloa i es preguntarà qui hi mana
Javier Pérez Royo
catedràtic dret constitucional a la universitat de sevilla
La consulta no està organitzada per la societat civil ni l'ANC; la convoca Mas i ara no es pot abstenir
Roberto Blanco
catedràtic dret constitucional a la universitat de santiago
Cada funcionari té la responsabilitat del seu poder públic; sent jo funcionària, diumenge no puc obrir la UAB
Teresa Freixes
catedràtica dret constitucional a la universitat autònoma (UAB)
Què farà, detenir 100.000 persones? Si són particulars, no pot, i amb els funcionaris el pols el perd l'Estat
Francisco Bastida
catedràtic dret constitucional a la universitat d'oviedo
Mas ha de donar una ordre formal de suspensió de tots els preparatius, no pot no desconvocar-la perquè cometria desobediència
La resolució vincula els poders públics; els voluntaris particulars poden actuar sempre que no intimidin ni forcin a votar a qui no vol participar
El recurs de Rajoy i el vet del TC és una invitació a la rebel·lió dels catalans; un governant no té dret a humiliar i és el tercer cop des del 2010
La suspensió del TC afecta tots i cadascun dels poders públics, i un alcalde no deixa de ser un poder públic perquè sigui diumenger
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia