Política

El Pacte Nacional pel Dret a Decidir es conjura avui per blindar el nou 9-N

Rigol proposarà l'aprovació d'un manifest en què partits i societat civil faran una crida a votar diumenge

Els partits volen evitar que el govern reculi

Defensa conjunta del procés participatiu i última crida unànime a votar diumenge que ve. Amb aquest objectiu, el coordinador del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, Joan Rigol, presentarà avui a aprovació un manifest que obtingui el vistiplau de les entitats civils, associacions i partits polítics que formen part del pacte.

No obstant això, Rigol, igual que els dirigents polítics consultats, mantenen certa prudència en les seves declaracions després de la suspensió del nou 9-N dictada pel Tribunal Constitucional i de les possibles conseqüències que comporti aquesta decisió en l'organització del procés participatiu de diumenge.

El que està sobre la taula, segons assenyalen alguns dirigents, és la dignitat del poble català, que vol demostrar un cop més la seva mobilització a favor del dret a decidir i, per tant, no hi ha res que pugui ser impugnable. “Aquest és l'últim torcebraç”, explica el diputat de la CUP Quim Arrufat. Tanmateix, sobre el partits pesen encara les paraules de Rigol quan va proposar que fos el Pacte Nacional pel Dret a Decidir el que agafés les regnes del nou 9-N. Aquesta proposta ha creat recels en alguns membres del partit, que ja avancen que no acceptarien una retirada del govern en aquest procés. “Hem d'anar tots a l'una amb el govern al capdavant”, no es cansen de repetir des de les files republicanes.

La reunió que se celebra avui a les onze del matí al Parlament va ser convocada a proposta del president Mas després de la suspensió ordenada pel TC. El cap de l'executiu ja va avançar la setmana passada que demanaria una trobada per tractar la resposta de l'Estat i, en cas de canvis, debatre'ls en la reunió per obtenir el consens de tots els membres. A hores d'ara, i si no hi ha cap “daltabaix”, els membres del Pacte Nacional faran pinya al voltant del nou 9-N.

Reunions per organitzar la votació

Fins ahir al vespre, els voluntaris i alcaldes de municipis que participaran en el procés del 9-N han pogut assistir a reunions formatives sobre la convocatòria per tenir-ho tot a punt diumenge. Entre els voluntaris hi ha hagut una atenció especial als que seran a les meses que se situaran dins dels punts de votació. A hores d'ara, ja s'han repartit les urnes, el web de participació continua obert i s'han ofert números de telèfon per transmetre dades i incidències. Altres voluntaris es dedicaran a la recollida de signatures fora de les escoles per denunciar l'Estat espanyol davant la comunitat internacional.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia