Política

Mas manté la gestió del 9-N

El president de la Generalitat confirma als integrants del Pacte Nacional el lideratge del govern en el procés

Assegura que el dispositiu ja està en marxa i que els voluntaris l'executaran

Educació respondrà les cartes enviades per l'Estat als directors

“Anem endavant.” Aquest és el missatge que el president de la Generalitat, Artur Mas, va adreçar ahir als integrants del Pacte Nacional pel Dret a Decidir després que el Tribunal Constitucional també decidís suspendre el procés participatiu de demà. El coordinador del pacte, Joan Rigol, va ser l'encarregat d'explicar el contingut de la reunió, així com la intervenció del president dins de l'auditori del Parlament, una cita, la cinquena, que va aplegar 72 representants del govern, partits, institucions i entitats.

Sempre segons Rigol, Mas va justificar la celebració del nou 9-N com un acte de “defensa” envers el que es considera un “abús de poder i de dret” de l'Estat per no permetre un exercici que s'inscriu dins el dret de la llibertat d'expressió. Amb aquests criteris, la maquinària de la mobilització de diumenge ja està perfectament engranada per part del govern de la Generalitat i ara toca als voluntaris posar-la en marxa. Serà aquest “entramat”, va explicar Rigol, format pel govern, els ajuntaments i els 40.930 voluntaris, el que tiri endavant els actes de demà. Una xarxa a la qual també es va referir Mas en la seva intervenció. “Ens apuntalem” en el Pacte Nacional pel Dret a Decidir, va assegurar després de donar garanties que demà hi haurà urnes dins dels col·legis i s'oferirà cobertura jurídica als voluntaris.

Petició de dimissió

Rigol va confirmar que la Generalitat oferirà cobertura jurídica, després de les cartes enviades per la delegada del govern espanyol, María de los Llanos de Luna, a consellers, directors, alcaldes i secretaris i interventors municipals. Fonts del govern van assegurar, no obstant això, que ha de quedar clar que els que posaran en marxa el dispositiu ho faran en qualitat de voluntaris. Amb tot, ahir mateix, la conselleria d'Educació va confirmar que serà aquest departament el que respondrà la carta de la delegada del govern als directors. Així ho va acordar amb els responsables dels centres escolars després que aquests confirmessin a l'Estat la recepció de la carta i el seu trasllat a la conselleria. La Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya (FaPaC) va demanar la dimissió de la delegada per haver “amenaçat” els directors.

“Fins a les últimes conseqüències”, va reiterar Rigol, que va provocar cert astorament dels mitjans de comunicació quan va assegurar que el recompte dels vots i la transmissió de dades aniria a càrrec dels voluntaris. Una afirmació que posava en qüestió el paper del govern en el procés i obria sospites sobre la seva implicació en el 9-N davant les amenaces de l'Estat.

Fonts de l'executiu, però, van confirmar ahir que és la vicepresidenta de l'executiu, Joana Ortega, qui té previst donar informació sobre participació i, si és possible, resultats al llarg de la jornada. Ho farà fins a quatre vegades. El paper del govern contrastava ahir amb el pronunciament de Duran i Lleida, que des de la seva carta web instava a fer cas del TC i deixar el 9-N en mans dels membres del Pacte Nacional.

La resta de dirigents de tots els partits sobiranistes i representants de les entitats i institucions van valorar positivament la reunió i la unitat, sense fissures, expressada a l'entorn del procés. Una avinença que a hores d'ara es limita a la celebració del 9-N i a fer pinya amb el govern perquè els ciutadans puguin votar, però que podria tenir data de caducitat tan bon punt l'endemà sorgeixi un nou escenari, la possibilitat d'eleccions anticipades.

LES FRASES

La reunió ha anat molt bé, el govern manté els seus compromisos
Oriol Junqueras
president d'erc
Hi haurà procés participatiu i esperem que el govern no es faci enrere
Joan Herrera
Coordinador general d'icv
L'Estat no ho impedirà, posaria molt en dubte el seu concepte de la democràcia
David Fernàndez
diputat de la cup
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia