Política

La guia del nou 9-N

La logística per a la votació de demà ja està gairebé llesta amb les urnes preparades als 1.317 locals arreu del país

Avui s'acabaran de repartir els ordinadors per poder fer les inscripcions dels votants i els recomptes

Del dia 10 fins al 25 encara es podrà participar a les delegacions territorials de la Generalitat

Tot a punt. Els responsables dels 1.317 locals habilitats com a col·legis electorals per al 9-N preparen avui els últims detalls perquè diumenge estigui tot llest per tal que la ciutadania pugui votar. Les més de 8.000 urnes ja estan al seu lloc i avui s'acabaran de repartir els ordinadors que s'instal·laran a cada centre per poder fer la inscripció del registre de votants i el recompte final. Un macrooperatiu controlat pel govern i amb la participació activa de més de 40.000 voluntaris.

A diferència d'altres processos electorals, el 9-N es podrà votar a partir dels 16 anys. La condició indispensable és que en el DNI o en la Targeta d'Identificació d'Estrangers (TIE) hi aparegui un municipi català, que és on hauran de votar. Per tant, no es tindrà en compte l'empadronament, sinó l'adreça del DNI, que ha d'estar vigent. Els ciutadans poden saber en quin col·legi han d'anar a través del 012 o el web www.participa2014.cat. Els catalans a l'exterior també poden participar en dinou equipaments repartits per tot el món en ciutats com ara Berlín, París, Tòquio, Nova York o Milà, entre d'altres.

Una altra circumstància a tenir en compte és que el procés participatiu no s'acabarà el 9-N. Aquells que no hagin pogut votar ho podran fer del 10 fins al 25 de novembre a qualsevol de les sis delegacions territorials de la Generalitat o al Palau Robert de Barcelona. Per exemple, un ciutadà que en el seu DNI tingui una adreça de Girona no haurà de votar per força a la seva demarcació sinó que podrà anar a Barcelona, Tarragona o Lleida.

En aquest cas també s'introdueix una novetat. Les persones que no tinguin al DNI un domicili català, sí que podran votar sempre i quan presentin un certificat d'empadronament a Catalunya. Aquest seria el cas de la diputada de la CUP, Isabel Vallet, en què el seu DNI hi consta una adreça de València, però que està empadronada al país. Arran d'aquesta situació, els resultats definitius del procés no es podran saber fins al dimarts 25 o a l'endemà.

6.695
meses
electorals hi haurà demà a tot Catalunya.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia