Política

Petició al TC perquè detalli la suspensió

El govern veu “dubtes” en la providència de l'alt tribunal i li demana què no pot fer

El TC no respondrà a temps

El govern exprimeix les vies jurídiques per protegir el 9-N. La Generalitat va presentar ahir un recurs de súplica al Tribunal Constitucional en què li demana que detalli l'abast de la suspensió dictada amb l'admissió a tràmit de la impugnació del govern espanyol contra el nou 9-N, a banda de sol·licitar que faci marxa enrere i deixi sense efecte l'acceptació del recurs de l'advocat de l'Estat. L'executiu d'Artur Mas considera que els actes que han quedat suspesos pateixen d'“una certa indeterminació”. Fonts del TC van avançar ahir que no es pronunciaran sobre el recurs de súplica abans de demà.

En cas que no s'aixequi la suspensió del procés participatiu, el govern català demana que se li aclareixi si afecta o no les actuacions no formalitzades jurídicament fins divendres de la setmana passada, quan el Consell de Ministres va aprovar i registrar el recurs, que serien “merament preparatòries i de no-aplicació del procés de participació” que es podrien dur a terme amb posterioritat. Segons el govern, aquestes actuacions “queden situades en una zona de penombra i indeterminació de l'enunciat d'aquesta prescripció suspensiva”. Fins i tot veu “dubtes” sobre l'abast de la suspensió en les cartes enviades per la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, a la vicepresidenta del govern, Joana Ortega, i la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau. La Generalitat insisteix, a més, que la impugnació comporta un “abús” de dret.

L'Estat no aclareix com actuarà

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, no va aclarir ahir si actuarà per impedir materialment que els catalans puguin votar en el procés participatiu de demà. Sáenz de Santamaría va demanar a Mas que acati la suspensió del Tribunal Constitucional i li va advertir que no hauria de “forçar” funcionaris, alcaldes i ciutadans a “incomplir” la llei. Al seu criteri, tots ells no haurien de tenir “la incertesa de si estan complint la llei, de si tindran o no problemes en el futur”. Amb independència del que “passi o deixi de passar” demà, va remarcar a Mas que no li servirà per tenir més força per negociar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia