Política

El fiscal atribueix a Cotino prevaricació, malversació, suborn i tràfic d'influències

Considera que hi ha “una pluralitat d'indicis racionals i fundats” de la seua participació en la contractació irregular amb les empreses de Gürtel per a la visita del papa

La fiscalia considera que hi ha “una pluralitat d'indicis racionals i fundats” de la presumpta participació de l'expresident de les Corts, Juan Cotino, en fets que podrien ser constitutius de quatre delictes, amb motiu de les contractacions per a la cobertura de la visita del papa a València en 2006.

Es tracta dels delictes de prevaricació, tràfic d'influències, malversació de cabals públics i suborn investigats en la peça 4 de la branca valenciana del cas Gürtel, segons l'escrit remés per la fiscalia especial contra la corrupció i la criminalitat organitzada al jutge instructor.

La fiscalia demana la imputació de Cotino, que en 2005 i 2006 era conseller d'Agricultura i formalment no ocupava cap càrrec en la Fundació V Trobada Mundial de les Famílies, ni era membre del seu Patronat. Tot i això, segons consta en aquest escrit, de la documentació aportada a la causa es desprén que “hauria participat activament i regularment en l'organització, responsabilitats i reunions” de la Fundació, nomenant successius encarregats de l'àrea d'infraestructures, de la qual ell mateix també va ser assenyalat com a responsable.

La fiscalia explica que, segons diversos testimonis, la decisió de contractar pantalles i megafonia per a la visita del papa “s'hauria pres al si de la Fundació des de l'any 2005”. A més, explica que durant 2005 i el començament de 2006, segons els testimonis, correus i actes de la fundació, Cotino “hauria mantingut directament i indirectament contactes amb Álvaro Pérez, amb la finalitat que l'empresa Orange Market i Trasgos, entre altres, s'encarregaren de la contractació a través de la creació d'una UTE, projecte que no es va dur a terme”.

Relacions amb RTVV

Segons l'escrit de la fiscalia, Cotino s'hauria encarregat de mantindre els contactes i reunions amb els responsables de RTVV, a qui li va ser encarregada finalment, el febrer de 2006, “no solament la cobertura audiovisual” de la visita papal “prèviament decidida”, sinó també l'estructura de pantalles i megafonia.

Segons un testimoni, Cotino “era el responsable del tema de les pantalles per part de la Fundació i estava parlant amb RTVV el tema de la contractació”, i un altre va afirmar que l'exconseller va mantindre reunions amb l'aleshores director general de RTVV, Pedro García, “fent-li saber que li havia tocat el de les pantalles”.

Un altre testimoni va afirmar que Cotino li va dir el març de 2006 que “s'havia decidit que fóra RTVV l'adjudicatària i que, amb l'informe favorable dels tècnics de RTVV, s'havia adjudicat a Álvaro Pérez”, quan en aquesta data “no s'havia publicat ni la iniciació de l'expedient”.

L'adjudicació la va fer RTVV rl maig de 2006, a través de procediment negociat i sense publicitat, i el contracte de lloguer de pantalles i so es va adjudicar a l'empresa Teconsa per 6.460.000 euros més IVA, sent presumptament la branca valenciana del grup Correa els beneficiats.

La fiscalia cita també l'informe de la UDEF que descriu Cotino “com a element nuclear en la presa de decisions en el si de la Fundació”, i indica que en 2007 el seu nom figura en el llistat de personalitats a les quals Orange Market va fer regals de Nadal, amb una “jaqueta de Milano per 375 euros”.

Els fiscals també han demanat la imputació de diversos exdirectius de RTVV per les “irregularitats” en el procediment d'adjudicació del contracte, per la seua presumpta participació en els delictes de prevaricació, falsedat de documents i malversació, entre ells José Llorca, Vicente Sanz i Juan Prefaci.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia