Política

El PP acusa ara el TC de no haver impedit la votació

El portaveu dels populars a la comissió constitucional afirma que el tribunal hauria pogut evitar el procés participatiu “perfectament”

De Cospedal i González Pons reiteren les amenaces al govern i a Mas pel 9-N

La celebració del 9-N cou, i molt, al govern espanyol. A les amenaces, avançades diumenge mateix pel ministre de Justícia i reiterades ahir per la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, d'actuar contra l'executiu català per la via penal, els populars hi van afegir ahir una crítica contundent al Tribunal Constitucional (TC), que, al seu parer, no va fer prou per impedir la votació. “Crec que hauria d'haver actuat; hauria pogut prendre la iniciativa perquè la seva resolució es complís”, va afirmar ahir el portaveu de la formació en la comissió constitucional del Congrés, Pedro Gómez de la Serna, convençut que l'alt tribunal hauria pogut impedir el procés participatiu “perfectament”. En aquest sentit, fins i tot es va permetre alliçonar els membres de l'òrgan sobre la possibilitat d'haver fet pública una resolució “quaranta-vuit hores abans” del 9-N per advertir els funcionaris voluntaris que podien incórrer en delictes de prevaricació i desobediència. Si fa no fa, la mateixa estratègia que el govern espanyol va posar en pràctica la setmana passada a través de la delegada María de los Llanos de Luna –amb cartes a ajuntaments i instituts– i dissabte mateix a través del fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, quan va ordenar a la fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que obrís una investigació sobre el dispositiu i les persones que l'organitzessin.

El portaveu del PP a la comissió constitucional va respondre a les crítiques rebudes des de dins del seu partit –la diputada Cayetana Álvarez de Toledo va afirmar que s'havia sentit “desemparada” per l'executiu–, des d'altres formacions com ara UPD i Ciutadans, i des de la plataforma unionista Libres e Iguales. I es va referir a l'anunci de Vox, que vol presentar una querella contra Rajoy per “abandonament de funcions”. “Si Santiago Abascal [president de Vox] és un patriota de debò, que estigui a l'altura i defensi el govern”, va sentenciar.

El govern espanyol va mantenir ahir el to amenaçant Artur Mas i el seu executiu. “El procés es va fer al marge de la legalitat i el govern actuarà en conseqüència”, va assenyalar la secretària general del partit. María Dolores de Cospedal no es va estar de menystenir el 9-N, que va qualificar de “simulacre estèril i inútil” i d'“intent no aconseguit de vulneració de la sobirania nacional”. L'eurodiputat del PP Esteban González Pons va ser més concret en les amenaces i va expressar el seu desig que el president de la Generalitat, Artur Mas, rebi aviat una carta del fiscal. “Si qualsevol ciutadà infringeix la llei i surt a la televisió dient que n'és el responsable, el fiscal el faria cridar”, va afirmar en declaracions a TVE. Per González Pons, el primer que ha de fer la fiscalia és citar el president català perquè doni explicacions “sobre l'ús de dades personals, de recursos públics i de material que no ha de ser polititzat per a una manifestació d'una sintonia política determinada”. L'eurodiputat va felicitar Mariano Rajoy per haver desactivat “la bomba política que havia posat Mas i per impedir la celebració d'un referèndum il·legal”.

Més conciliador va ser el to emprat pel president gallec, el popular Alberto Núñez Feijóo. “És un bon moment per apuntalar els ponts de diàleg entre Catalunya i Espanya i projectar-ne de nous”, va assenyalar durant una conferència al Cercle d'Economia de Barcelona.

LES FRASES

Crec que el TC hauria d'haver actuat perquè la seva resolució es complís
Pedro Gómez de la Serna
portaveu del pp a la comissió constitucional del congrés
[El 9-N] va ser un simulacre inútil i un intent no aconseguit de vulneració de la sobirania nacional
María Dolores de Cospedal
secretària general del pp
El procés es va fer al marge de la legalitat, i el govern espanyol actuarà en conseqüència
María Dolores de Cospedal
secretària general del pp
Si qualsevol ciutadà infringeix la llei i surt a la televisió dient que n'és el responsable, el fiscal el faria cridar
Esteban González Pons
eurodiputat del pp

“S'ha demostrat que l'independentisme és residual”

La presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, va apostar ahir per “girar full” respecte al 9-N, tot i que no es va estar de recordar a Artur Mas que la llei “té les seves garanties i conseqüències” si no s'acata. En roda de premsa, després del comitè de direcció del seu partit, la líder dels populars catalans va coincidir amb la direcció popular del carrer Gènova a l'hora de minimitzar l'impacte de la votació. En aquest sentit, va qualificar de “fracàs” la participació de 2,3 milions de ciutadans en una votació que va considerar una “farsa”. La líder popular va anar més enllà afirmant que el 9-N “ha demostrat que l'independentisme és residual a Catalunya”. Sánchez-Camacho creu que la votació és perjudicial per al diàleg amb el govern de l'Estat. Per acabar, va instar Mas a posar-se a treballar per “resoldre els problemes reals dels catalans”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia