Política

“Testaferros civils”

La premsa de l'Estat coincideix amb la de Catalunya que després del 9–N és necessari que passi alguna cosa

Des d'instar a l'actuació dels tribunals de justícia a demanar que el PP trenqui el seu immobilisme, els editorials apunten diverses propostes d'acció

‘El Mundo' menysté Òmnium Cultural i l'Assemblea

Màrius Carol:“Aquest diari no es cansarà mai de demanar diàleg, negociació i pacte”

El diari El Mundo viu tan immers en una visió judicialitzada dels actors de la vida pública, tan obsessionat en trobar dolents sota cada pedra informativa que aixeca, que ahir, en el seu editorial, no va poder evitar utilitzar una terminologia criminal per referir-se a Òmnium Cultural i l'Assamblea Nacional de Catalunya com els testaferros civils d'Artur Mas. Res no és gratis en aquesta vida, i per descomptat encara menys els qualificatius que s'empren en un editorial l'endemà d'un dia de la transcendència política de diumenge, i el voler donar categoria d'encobridors de delinqüents (què és sinó un testaferro en terminologia penal?) és tota una declaració d'intencions de com veu aquest rotatiu madrileny el procés català i les entitats que l'han impulsat des del minut menys zero. El fet criminal va estar ahir molt present en la valoració de la premsa madrilenya, que, com més entaforada en el forat negre de la caverna, més va presentar la jornada de diumenge passat com un dia que cal combatre amb tota l'artilleria repressiva de què disposa l'Estat. D'aquesta manera, La Razón va fer de la seva portada un catàleg de delictes esculpits davant una fotografia d'Artur Mas en el moment de posar el sobre dins l'urna i a qui voldrien veure jutjat pels delictes de desobediència, prevaricació i malversació. A l'editorial, aquest diari deixa clar que considera que hi ha motius per portar a judici no només el president de la Generalitat sinó també a la consellera de governació, Joana Ortega, de qui destaca la seva “implicació”, apareixent aquí una vegada més un terme de connotació judicial per valorar un fet polític.

Per la seva part, l'ABC va optar per posar a portada dues de les paraules més utilitzades pels portaveus del Partit Popular que tant ahir com diumenge van posar cara i veu a l'absència i silenci de Rajoy: “Farsa i desobediència”. Però tanta inacció de Rajoy sembla que tampoc agrada al diari degà de la premsa madrilenya i a l'editorial reclamava ahir “un govern que prengui iniciatives polítiques per als grans temes”.

Tant l'ABC com el seu fill bord, La Razón, van dedicar bona part de la informació a desprestigiar i a menystenir “la farsa” que es va viure diumenge a Catalunya, però, a la vegada, la “farsa” els va agradar molt, tant que van informar els seus lectors amb 16 i 13 pàgines, respectivament. La Razón amb l'ànim de criminalitzar-ho tot, i per donar satisfacció a algun lector de la xenòfoba Plataforma per Catalunya que també deu tenir, publicava com a última notícia una informació analitzant la participació dels immigrants en el procés i vinculant-los una vegada més al “perill jihadista”. Després que El País fes servir diumenge a portada la paraula “inútil” per referir-se al procés, ahir La Razón va apuntar-se a la idea i va fer servir el mateix qualificatiu per titular el seu editorial. En canvi, El País va optar ahir per un editorial de l'anomenada tercera via demanant als dirigents polítics que tornin a “la mesa” de la negociació. En termes similars anaven els editorials de La Vanguardia i El Periódico. El rotatiu degà de Barcelona era molt crític amb “l'immobilisme” demostrat durant els últims temps pel PP, mentre que el seu director, Màrius Carol, advertia: “Aquest diari no es cansarà de demanar diàleg, negociació i pacte.”

Les cues de Port Aventura
La Salle de Gràcia i la seva pista de basquet de color blau van triomfar ahir a les portades de tres diaris barcelonins, ‘La Vanguardia', ‘El Periódico' i l'‘Ara', que van publicar les cues que es van fer en aquest col·legi com a imatge destacada a portada. La fotografia és singular perquè la gent que esperava per dipositar el sobre a l'urna s'organitzaven en una cua que serpentejava, com les que es fan a Port Aventura.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia