Política

ERC obre la porta a acords amb CiU per les plebiscitàries

ICV-EUiA diu que primer cal aprovar el pressupost i el PSC veu “complicadíssim” un “eventual acord” amb Mas

ERC va reaccionar a la tanda de contactes posteriors al 9-N anunciada pel president Mas rebaixant les tensions amb CiU i donant un missatge positiu. “Estic convençuda que entre tots ens posarem d'acord en com fem la independència i com maximitzem els resultats del 9-N perquè no podem fallar als ciutadans”, va assegurar la secretària general dels republicans, Marta Rovira. Tot i que va evitar gaire més valoracions –ni “retrets”– sobre la compareixença de Mas, sí que va defensar la via que posarà sobre la taula el president: “Necessitem un mandat democràtic, unes eleccions sobre la independència i després començar un procés constituent, tan aviat com sigui possible.” Rovira va parlar de la necessitat d'un programa conjunt, però no es va pronunciar sobre la llista conjunta que demana Mas.

L'altra formació que va reclamar un avançament electoral per donar-li un caràcter plebiscitari va ser la CUP, que, a més, va recordar que la convocatòria d'eleccions, per temps hàbil i per l'atapeïment electoral de l'any que ve (municipals i generals), s'hauria de fer no més enllà de mitjan desembre. Si no és així, ja no hi hauria eleccions al Parlament fins al 2016, va advertir el diputat Quim Arrufat. “Demanem que no s'anteposi el partit, que es tingui una visió llarga; per poder avançar calen noves eleccions que donin un nou mandat”, va subratllar.

L'altre partit a favor del dret a decidir, ICV-EUiA, va tornar a marcar distàncies sobre el calendari electoral: no descarta unes eleccions, però considera “prioritària” l'aprovació del pressupost. Pel portaveu adjunt d'ICV-EUiA, Joan Mena, l'escenari ara és fer “una consulta a l'escocesa”. “El que cal és derrotar el PP en el conjunt de l'Estat perquè Catalunya pugui tenir una consulta en condicions”, va dir.

El PSC, que ara se sent cobejat per Mas, troba “complicadíssim” un “eventual acord” amb CiU. Entre altres coses, perquè “aquesta Convergència no és la de Miquel Roca o la de Santi Vila”, sinó una altra que troba “més radical”, va dir Maurici Lucena, el seu portaveu.

El PP va demanar a Mas que esgoti la legislatura i que “passi a governar per a tots els catalans”, mentre que C's va demanar eleccions anticipades perquè “puguin participar-hi” els que no van anar a votar el 9 de novembre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia