Política

Santamaría veu el 9-N un fracàs i no negociarà mai la consulta

“Els ignoren dos de cada tres catalans, incloent-hi menors i estrangers”, es vanta

Rajoy posa fi avui a dies de silenci compareixent a La Moncloa abans de viatjar a Austràlia

Amb Mariano Rajoy silent per tercer dia consecutiu, l'agenda parlamentària va propiciar que ahir al Senat fos la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, qui encarnés la veu de La Moncloa en la primera sessió de control després del 9-N i l'enviament d'una carta d'Artur Mas. Sobre els 2,3 milions de votants, la vicepresidenta va ser rotunda: “Presenten com un èxit el que és un fracàs de la Generalitat i de CiU, perquè dos de cada tres catalans, incloent-hi menors i estrangers, els han ignorat.”

Qui va obtenir la primera versió oficial d'alt rang va ser el senador de CiU Josep Lluís Cleries en un agre duel amb Sáenz de Santamaría, que va assumir la pregunta adreçada al govern espanyol. “Hem fet el 9-N a pesar de vostès i les seves amenaces i per ara ens donen a través del ministre de Justícia una resposta de plasma”, va ironitzar el senador de CiU. “Que el de l'altre dia no era referèndum ni era legal ho ha reconegut Mas en el minut exacte de tancar-se les urnes reclamant un referèndum legal”, rebatia la vicepresidenta. Burxant en la contradicció de ridiculitzar el 9-N i impugnar-lo alhora al TC, Cleries replicava: “No s'aclareixen: ens diuen que muntem una pachanga i acte seguit que ignorem la llei. Declaren il·legals els simulacres?”

Pressionada per l'ala més ultradretana del PP i la querella de Vox, Sáenz de Santamaría ahir sí que va acusar Mas d'“ignorar la llei” i va prometre que no negociarà mai la consulta. “Amb el PP i amb aquest govern, no hi comptin per negociar la sobirania de tots els espanyols”, va dir recollint l'ovació dels seus. I abans d'acomiadar-se del Senat visiblement irada amb un “gràcies i bona tarda”, va repel·lir la carta de Mas a La Moncloa. “Legalment el dret a l'autodeterminació no és possible en aquesta Constitució, tret que es canviï”, va prevenir. “Si volen la independència, difícilment arribaran a un acord amb aquest govern”, va reblar, perquè el PP “no donarà els seus vots per a un acord de secessió”. L'estupor al PP pel silenci de Rajoy es va esvair ahir en saber que compareixerà avui a La Moncloa abans de viatjar a Brisbane (Austràlia).

LES FRASES

Legalment el dret d'autodeterminació no és possible en aquesta Constitució ni en cap del nostre entorn, tret que es canviï
Amb el PP i amb aquest govern, no hi comptin per negociar la sobirania de tots els espanyols
S. Sáenz de Santamaría
vicepresidenta espanyola

Montoro: “Que democràtic, Junqueras en una mesa!”

Quan Sáenz de Santamaría va cloure l'última rèplica al senador Cleries (CiU) amb un “gràcies i bona tarda”, els senadors de l'oposició van descobrir que aquella seria l'única pregunta adreçada al govern espanyol contestada per la vicepresidenta, perquè acte seguit ella va marxar i no va parlar ni amb la premsa. El torn de posar veu al silent president Rajoy va recaure llavors en Cristóbal Montoro, ministre d'Hisenda.

El senador Joan Saura (ICV) es va permetre fer mofa sobre el canvi de rols. “Bona tarda, vicepresidenta... Perdó, senyor Montoro...”, va ser el sorneguer pròleg a la seva pregunta. “Li recomano una graduació de les ulleres, perquè confondre el meu físic amb el de la vicepresidenta...”, va etzibar Montoro defugint ironies. Davant Saura i davant Ester Capella (ERC), Montoro va ridiculitzar el 9-N: “Per a grafisme el líder d'ERC comptant vots, això sí que és democràcia i és seguretat jurídica, el senyor Oriol Junqueras comptant vots en una mesa sense garanties democràtiques fonamentals!”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia