Política

Rajoy respon per carta que no hi haurà referèndum

El president espanyol torna a tancar a Mas la porta de la consulta sobre l'autodeterminació

Els partits interpreten la visita que farà a Catalunya el dia 29 com la prova del seu fracàs contra el 9-N

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va enviar ahir la carta de resposta a la missiva de Mas en què el president de la Generalitat li tornava a demanar, després del 9-N, un referèndum acordat sobre el futur polític de Catalunya. La resposta, segons van explicar fonts de l'executiu espanyol a les agències, és que “la sobirania d'Espanya” no es negocia i que no oferirà cap referèndum d'autodeterminació als catalans. Res de nou.

Els partits catalans, excepte el PP, no esperen res de nou tampoc de la visita que Rajoy farà a Catalunya el pròxim dia 29 per “explicar-se millor”, després que tothom ja consideri el 9-N –encara que sigui darrere les càmeres– un èxit de mobilització del sobiranisme.

La visita de Rajoy, coincidint amb la clausura d'una jornada municipal del PP, serà el colofó d'una campanya que aquesta setmana el PP català inicia, sobretot a l'àrea metropolitana, per presentar un nou missatge en positiu, de serenitat, que giri full al discurs únic i encès contra el 9-N que ha fet fins ara. La líder popular catalana, Alícia Sánchez-Camacho, reconeix que hi haurà un “viratge”, fruit de l'“autocrítica”, i que la campanya se centrarà a explicar l'acció del govern espanyol, que “ha fet els deures” pagant les factures a Catalunya i emprenent reformes davant el que considera la inacció de la Generalitat.

La portaveu de CDC, Mercè Conesa, retreu a Rajoy que “hagi tardat tant”, tot i admetre que una possible reunió amb el president Mas sempre serà positiva. CDC deixa clar, però, que no hi haurà canvis en el full de ruta sobiranista del partit. Per la portaveu d'ERC, Anna Simó, el problema de Rajoy és “què explica i no com”, perquè el president espanyol “continua insistint en l'error de pensar que el problema català es resol amb arguments de la por i l'amenaça de la llei”. El líder del PSC, Miquel Iceta, per la seva banda, aprova la vinguda de Rajoy, perquè suposa reconèixer que “li ha faltat comunicació i encert”. Això sí, Iceta li reclama que porti “solucions polítiques” i abandoni la via judicial.

Pel secretari d'organització d'ICV, Josep Vendrell, “Rajoy no entén que Catalunya està en un altre temps, que ja no és una comunitat autònoma, que és un subjecte polític i que vol decidir”. Tampoc Ciutadans creu que tingui cap resultat la visita, perquè, pel secretari general del partit, Matías Alonso, “Rajoy arriba i actua tard, i probablement ho torni a fer malament”. L'avisa que no pot esperar res de Mas i CDC, i que ha de buscar “interlocutors vàlids”.

També la majoria de partits dubten de la reforma constitucional del PSOE. El PP li critica que encara no hagi presentat cap “contingut concret”, mentre que CDC rebutja qualsevol reforma que no inclogui el referèndum. Per ERC, el PSOE proposa un “lífting” i ICV li recorda que, per saber què volen els catalans, primer se'ls ha de consultar. Per Ciutadans, és més urgent reformar-la per la successió de la corona que pel que passa a Catalunya.

LES FRASES

El president Mariano Rajoy ha estat, està i estarà sempre amb els catalans
Alícia Sánchez-Camacho
presidenta del PP de Catalunya
El full de ruta de CDC és molt clar, i no farem cap pas enrere en el procés sobiranista
Mercè Conesa
portaveu de CDC
Continua insistint en l'error de pensar que es resol amb arguments de la por i l'amenaça de la llei
Anna Simó
portaveu d'ERC
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia