Política

“Quan la metròpoli és dèbil, hi ha la caiguda”

El cap de l'estat major de l'exèrcit espanyol no creu que el cas català es pugui resoldre amb “l'ús de la força”

El cap de l'estat major del'exèrcit espanyol de terra, Jaime Domínguez Buj, va afirmar ahir que el sobiranisme sorgeix “quan el poder central és dèbil”. Domínguez va comparar el procés català amb la pèrdua de les últimes colònies, el 1898, i va afirmar que “quan la metròpoli és dèbil, hi ha la caiguda”. En un esmorzar a Madrid, el cap de l'exèrcit va subratllar que “li dol” la situació que està vivint Espanya, tant pel que fa als casos de corrupció com pel procés sobiranista. Tot i això, Domínguez va afirmar que no creu que el cas català s'hagi de “solucionar amb l'ús de la força” o mitjançant els tribunals. Al seu parer, el que ha de fer l'Estat és “guanyar-se les ments i els cors de tots els ciutadans” perquè siguin conscients que és millor “seguir sent espanyols”.

El PSOE, a través del seu portaveu al Congrés, Antonio Hernando, ja va respondre que les paraules de Domínguez són “inadequades i impròpies d'una persona de la seva responsabilitat”, i li va demanar que “rectifiqués”. També des d'IU van acusar el militar d'afegir “més llenya al foc” i van reclamar al ministre de Defensa que estudiï si han de demanar responsabilitats. Joan Coscubiela, d'ICV, hi va afegir que el comentari era més propi de la legió que del segle XXI.

Per la seva banda, el portaveu del PP al Congrés, Alfonso Alonso, va qualificar les paraules de Domínguez com a “difícils de comprendre”. I també l'Associació Unificada de Militars d'Espanya, que va dir que les afirmacions del cap de l'exèrcit posaven en qüestió totes les forces armades i li va recomanar que es “preocupi” dels afers interns.

LES FRASES

Quan la metròpoli és dèbil, és quan hi ha la caiguda
Jaime Domínguez Buj
cap de l'estat major de l'exèrcit
L'Estat ha de guanyar-se les ments i els cors de tots els espanyols
[Les declaracions de Buj] són inadequades i impròpies d'una persona de la seva responsabilitat
C
Antonio Hernando
portaveu del psoe al congrés
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia