Política

Casals sosté que l'Estat mai ha fet política per a la pime catalana

La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, economista de formació, posa com un dels principals beneficiaris de la independència de Catalunya la petita i mitjana empresa catalana, que no ha tingut mai el suport de la política econòmica espanyola. Així ho defensava ahir en una conferència organitzada per la Fundació Catalunya Societat Civil al Cercle del Liceu. Casals defensa que les matrius econòmiques d'Espanya i Catalunya són diferents per història i totes les polítiques econòmiques de les Corts i els Parlaments espanyols han respost als interessos de l'economia de la Meseta.

Casals recorda que Catalunya va fer una lenta revolució industrial que va començar al segle XIX amb el tèxtil al mateix temps que als països pioners i va concloure el 1970. El resultat és una economia de petites i mitjanes empreses basada en el primer sector, mentre que l'economia castellana va passar ràpidament, a finals del segle XX, d'una economia agrària a una economia financera i de grans empreses lligades al sector públic com telefòniques, elèctriques i constructores. La política econòmica espanyola sempre ha respost als interessos de l'agricultura de la Meseta, primer, i de les grans empreses madrilenyes, després, sosté.

Per això pensa que la política econòmica d'un estat català seria un revulsiu per a la matriu de pimes del país. Tot i definir-se com a europeista convençuda, Casals creu que l'empresa catalana no ha de témer quedar fora de la UE: “Si va sobreviure a la política econòmica aberrant del 1939 al 1959, no ha de patir gens en una economia de món obert.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia