Política

El govern convida Rajoy a reunir-se amb Mas i en censura l'immobilisme

Homs lamenta que el president espanyol no hagi inclòs cap proposta en la seva carta

L'insta a reconèixer l'“error històric” d'oposar-se a l'Estatut

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, va convidar ahir el president espanyol, Mariano Rajoy, a reunir-se amb Artur Mas el dia 29. Després de la trobada setmanal del Consell Executiu, Homs va comunicar la “disposició” del president de la Generalitat a rebre Rajoy al Palau aprofitant la visita que farà a Catalunya per assistir a un acte de partit. Va insistir, però, en la necessitat que no hi hagi un nou “monòleg” i que la trobada serveixi per acostar posicions, si és que es fa. De fet, el govern va lamentar que en la carta que va trametre dilluns a Mas no hi hagi cap “proposta”, malgrat l'èxit de participació de la consulta alternativa del 9-N. Homs va advertir que l'actitud d'enrocament de La Moncloa és percebuda en l'àmbit internacional com una “font d'inestabilitat molt evident”. En la missiva, el president espanyol reiterava que la sobirania espanyola és inqüestionable i tancava la porta, per tant, al referèndum definitiu que li reclamava Mas en la carta que li va enviar la setmana passada.

El viatge de Rajoy tindrà lloc després de la conferència en què Mas detallarà el seu full de ruta després del 9-N, dimarts que ve. El govern no preveu un gir discursiu del president espanyol, però insisteix que no serà per culpa del front català que les negociacions no avancin. I és que Mas ja va plantejar a Rajoy fixar les condicions per establir un “diàleg permanent” que faci possible un referèndum sobre el futur del país sense gaire confiança en una resposta afirmativa. Amb el president en espera que es concreti la querella de la fiscalia, Homs va fer una enèsima oferta de diàleg i un prec. El portaveu de l'executiu va instar Rajoy a reconèixer l'“error històric” que va suposar la recollida de signatures contra l'Estatut, que finalment va ser retallat pel Tribunal Constitucional a instàncies del recurs presentat pel PP. “Va ser un error monumental”, va subratllar Homs. I hi va afegir: “D'allà venim i hem arribat on som ara”. El PP va criticar que l'oferiment de la reunió es fes en una roda de premsa.

Sánchez s'avança a Rajoy

El secretari general del PSOE tornarà a Catalunya abans que Mariano Rajoy hi faci el seu primer viatge després del 9-N. Pedro Sánchez, que ja va assistir el 10-N a l'executiva del PSC, tornarà demà a Catalunya i hi serà fins divendres al migdia. El PSOE, que intenta difondre el seu projecte de reforma constitucional en contraposició a l'immobilisme del PP, preveu reunir-se amb agents socials per definir la seva estratègia. El portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, va remarcar les diferències amb què Rajoy i Sánchez aborden el conflicte amb Catalunya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia