Política

La fiscal en cap de Barcelona s'alinea amb el fiscal general de l'Estat

Ana Magaldi convoca d'urgència una junta de coordinació pel 9-N

Indica que hi ha “malestar” pel fet que es digui que tots els “fiscals catalans” són antiquerella

La fiscal en cap de Barcelona, Ana Magaldi, va convocar ahir d'urgència una junta de coordinació per consensuar un comunicat per desmarcar-se de la fiscalia superior de Catalunya, que per unanimitat va acordar dilluns que no hi havia base jurídica per presentar una querella contra el president Mas pel 9-N. Magaldi, però, no va aconseguir prou suport per informar que Barcelona està alineada amb el seu superior jeràrquic: el fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce. I, per tant, segurament favorable a presentar la denúncia penal contra els organitzadors del procés.

La dotzena de membres d'aquesta junta, creada per la mateixa Magaldi per unificar criteris, van ser convocats abans-d'ahir a la tarda. En formen part les fiscalies d'àrea, com ara, la de Terrassa, Sabadell, Granollers, Vilanova, i també les d'àmbits, com la d'estrangeria, i delictes econòmics. Altres coordinadors d'àrea, com els fiscals de medi ambient, odi i discriminació, i menors (i amb càrrec de degà) no van ser convocats a la reunió, tot i la seva transcendència. Algunes fonts van aclarir que no formen part d'aquesta junta, tot i la importància del debat.

Magaldi va exposar en la reunió que hi ha “malestar i incomoditat” d'alguns fiscals perquè els mitjans de comunicació, en parlar d'“els fiscals catalans”, resumeixen que tots comparteixen el pensament dels nou fiscals que s'han plantat, amb arguments jurídics, a Torres-Dulce. A Catalunya, són 281 fiscals, amb visions ben plurals. També es van analitzar les denuncies presentades pel 9-N, la majoria de les quals es derivaran al TSJC. No es va debatre, en canvi, perquè els fiscals de guàrdia el 9-N no tenien directrius. Com que el protagonisme ahir era al Suprem, es va ajornar el comunicat anunciat.

Magaldi, com el fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, és una persona de confiança de Torres-Dulce, amb qui comparteix el fet de ser membre de la conservadora Associació de Fiscals (AF). El fet que Romero de Tejada hagi qüestionat una ordre del seu superior l'ha convertit gairebé en un traïdor, perquè, segons fonts de Madrid, allà va pactar que presentaria la querella, tot i que rebaixada. Romero viu ara el buit que va patir el seu antecessor, Martín Rodríguez Sol, un fiscal conservador amb pensament propi.

Defensors de la llei, plurals

Ana Magaldi, gironina de naixement, és una dona amb caràcter, i en la seva presa de possessió ja va deixar clar que està en una institució jeràrquica “amb port a Madrid”. La seva fidelitat al superior l'ha fet topar amb la minoria de fiscals que escriuen en català o que ha volgut signar el manifest de juristes pel dret a decidir.

“Per sobre de tot som defensors de la llei”, afirmava ahir un fiscal degà, satisfet de les juntes de sala convocades perquè –per ell– no són un espectacle de divisió, sinó que han demostrat l' autonomia de la institució.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia