Política

El focus es manté en el 9-N

La decisió del fiscal general d'actuar contra el president Mas torna a despertar l'interès de la premsa internacional

Els digitals coincideixen a destacar l'enrocament dels governs i no albiren cap solució ràpida

L'escenari posterior al 9-N a Catalunya continua ocupant un espai en la premsa internacional i encara més arran de la interposició d'una querella de la fiscalia de l'Estat espanyol contra el president Artur Mas i els membres de l'executiu català, Joana Ortega i Irene Rigau.

La cadena BBC News va recollir la notícia amb el titular: “Els fiscals d'Espanya carreguen contra el líder de Catalunya, Mas.” L'article informava de l'èxit de participació durant la jornada del 9-N, malgrat que els resultats de la votació no eren oficials. Tot i això, van anar a votar 2,3 milions de ciutadans d'un electorat format per 5,4 milions, recorda el text. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va qualificar la jornada de “farsa inútil”, destaca la notícia, però dos dies després el fiscal general de l'Estat reunia la resta de fiscals per tirar endavant una causa penal contra Mas i les dues conselleres.

Darrerament, la premsa internacional també ha posat els ulls en les declaracions del cap de l'estat major de l'exèrcit espanyol, Jaime Domínguez Buj, que va vincular la situació actual de Catalunya a la que es vivia durant la pèrdua de les colònies espanyoles el 1898 a causa d'un mateix mal: “La feblesa de la metròpoli.” Aquest comentari de Domínguez i l'advertència llançada que l'exèrcit està preparat per salvaguardar la Constitució són recollits pel diari nord-americà després de constatar que l'exèrcit espanyol té un passat tèrbol a Catalunya com a conseqüència dels anys de repressió envers la cultura i la llengua catalanes durant la dictadura de Franco. El periodista Ishaan Tharoo qualifica les paraules del cap de l'estat major de “comentaris foscos” que “no ajudaran a superar la divisió entre Barcelona i Madrid”, assenyala.

Entre les notícies més recents, ahir mateix es podia llegir al diari digital NewStatesman una crònica de Jamie Maxwell. En la seva Carta des de Barcelona, el periodista, allotjat en un apartament al Born, adverteix que les posicions s'han anat polaritzant arran dels obstacles que el govern espanyol ha posat a l'executiu català per desenvolupar l'autogovern. La polarització ha fet guanyar adeptes al sector independentista, que s'ha expressat al carrer en un ambient “civilitzat i educat”, que contrasta amb els qualificatius d'insolidaris i victimistes amb què escriptors com ara Vargas Llosa presenten els catalans. Uns adjectius que s'afegeixen a la “classe magistral” que ha ofert Madrid “de com no s'ha de tractar mai el nacionalisme”, escriu Maxwell.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia