Política

Comença a caminar el nou partit socialista i sobiranista

NECat i Moviment Catalunya es fusionen amb la vista posada en un possible avançament de les eleccions

Optarien pel sí a la independència en una consulta davant “l'immobilisme” de l'Estat

Socialista, catalanista i sobiranista. Són tres dels adjectius que defineixen el nou partit, que arrenca de la fusió de Nova Esquerra Catalana (NECat) i Moviment Catalunya, que es presentarà en societat el diumenge 30 de novembre. Encara sense nom, es presenta com a “hereu” dels valors del socialisme i equilibra per igual els “drets socials i nacionals”. Amb l'objectiu d'esdevenir l'espai de confluència de l'esquerra catalanista, la formació aglutina molts dels dirigents que en els últims anys s'han anat distanciant de la direcció del PSC. És el cas d'Ernest Maragall, que va estripar el carnet dels socialistes per fundar NECat –n'és eurodiputat en aliança amb ERC–. És el cas, també, dels crítics de Moviment Catalunya, entre els quals hi ha Antoni Castells, Montserrat Tura, Maria Badia, Jordi Martí i Marina Geli, encara del PSC. Tots ells deixaran el Partit dels Socialistes per anar a la nova formació. Geli, diputada al Parlament, té previst abandonar el grup que presideix Miquel Iceta, però no està clar que deixi l'escó.

El partit arrenca preparat per a un possible avançament electoral. Abans del que serà el seu bateig oficial, afirma que ja té presència en dos-cents municipis i treballa en 34 de les 41 comarques catalanes, a més de les quatre capitals de demarcació. “No ens fa por cap tipus d'eleccions, siguin quines siguin, les jugarem”, sentenciava l'exlíder del PSC a l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí, membre de Moviment Catalunya, igual que la cap del grup socialista a l'Ajuntament de Girona, Pia Bosch. Ahir, en la presentació del nou partit, els acompanyaven a la taula Magda Casamitjana i Pere Almeda, de NECat. Aquest últim considerava “necessàries unes eleccions per a una nova majoria política”.

I si fossin unes plebiscitàries? Creuen que el que caldria és que “sortís una majoria prou sòlida perquè la demanda d'un referèndum sigui inapel·lable”, remarcava Martí. La consulta vinculant és una de les peticions de la recent creada formació, que, en l'actual conjuntura, optaria pel sí i sí com a resposta a “l'immobilisme” de l'Estat espanyol, si bé Bosch admetia que hi ha una “voluntat reformista, no rupturista”.

Porta oberta a Avancem

El fusionat partit neix amb dos dels tres moviments que van iniciar les converses per anar junts. El tercer, el de la plataforma liderada per Joan Ignasi Elena, Avancem, no s'hi ha sumat per les desavinences, sobretot, amb Moviment Catalunya. Amb NECat, ahir, els van fer una crida perquè s'afegeixi al nou espai que volen constituir.

LES FRASES

Calen unes eleccions per decidir una nova majoria política
Pere Almeda
coordinador d'acció política de nova esquerra catalana
No ens fa por cap tipus d'eleccions, siguin les que siguin, jugarem
Jordi Martí
membre de moviment catalunya
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia