Política

SERGI BLÁZQUEZ

PRESIDENT DE L'ASSOCIACIÓ D'ADVOCATS DRETS, QUE LLUITA EN L'ÀMBIT JURÍDIC CONTRA ELS ATACS ALS CATALANS

“Algú havia de dir prou contra la catalanofòbia”

L'associació Drets pretén utilitzar les lleis contra la incitació a la violència i a l'odi i contra la discriminació per presentar denúncies per insults i amenaces contra el col·lectiu dels catalans

Els ciutadans poden denunciar casos en el web de l'entitat sense ànim de lucre

Querella
Drets considera que la querella contra el president Mas “no té cap base legal ni jurídica, és una querella política”. Sergi Blázquez dubta que finalment d'admeti a tràmit. Amb motiu de la querella, des de divendres el web de Drets ofereix un formulari d'autoinculpació per a qualsevol ciutadà que ja supera les 11.000 descàrregues.

Farts que les injúries contra els catalans quedin impunes davant la llei, un grup d'advocats s'han associat en l'entitat Drets per impulsar denúncies i querelles contra aquest tipus d'accions que puguin ser delictives. Sergi Blázquez n'és el president.

Com neix l'associació Drets?
En la nostra vida quotidiana i professional, el grup d'advocats que formem Drets anàvem veient que, fruit del procés polític que estem vivint, el col·lectiu dels catalans està sent víctima d'un increment dels insults, les amenaces i les injúries al carrer, en els mitjans de comunicació i en les xarxes socials. Aquests atacs, només pel sol fet de voler participar en un procés democràtic, no tenen cap resposta jurídica per part de les institucions de l'Estat, ni de la fiscalia, ni dels jutges ni de la policia. I, com que pertanyem al món del dret, una bona manera de respondre-hi és utilitzar les eines legals que ens dóna l'Estat espanyol. Algú havia de dir prou contra la catalanofòbia.
Creuen que hi ha un desequilibri de denúncies si ho comparem amb altres àmbits?
Correcte. Respecte a altres col·lectius, com ara el poble jueu, els homosexuals i grups ètnics com els gitanos, sí que hi sol haver una resposta per part dels grups de defensa d'aquests col·lectius. En canvi, fins ara, a aquests atacs contra els catalans, ningú hi donava resposta i no s'hi havia actuat mai.
Quantes persones constitueixen l'associació?
Som una dotzena d'advocats, però des que es va presentar públicament l'associació, fa un mes, s'hi han afegit nombrosos voluntaris del món del dret: advocats, procuradors, professors... De fet, dijous que ve tenim una primera reunió per incorporar-hi els nous col·laboradors. També volem deixar molt clar que som una entitat sense ànim de lucre i no rebem cap subvenció pública. És una feina altruista, que fem en hores lliures, per un sentit de justícia, però també de ràbia. De fet, ens anomenem Drets perquè som advocats del món del dret, però també perquè ens posem drets per dir que ja n'hi ha prou d'esperar que algú actuï. Siguem nosaltres els que alcem la veu i no en deixarem passar ni una.
Actuen per compte propi, però qualsevol ciutadà es pot dirigir a vostès?
Les accions que ja hem tirat endavant han sorgit des de dins l'associació, però a través del nostre lloc web tot aquell ciutadà que sigui coneixedor d'un fet que es pugui considerar una amenaça o un greuge contra els catalans, ens ho pot fer saber. Informarem a través del web de tots els processos que obrim. Dos dies després d'inaugurar-lo, ja s'hi havien registrat més de 200 denúncies.
Però no tot és denunciable...
Si algú diu que els catalans som uns fills de puta no ho portarem als tribunals, però sí tot allò tipificat en el Codi Penal com ara les amenaces de mort, la incitació a la violència i el delicte d'odi i discriminació.
Des de les xarxes socials, sobretot des de Twitter, aquest tipus d'accions són més difícils d'investigar i perseguir?
Precisament ja hem presentat una denúncia a la fiscalia de delictes d'odi i discriminació amb més de cent piulades clarament amenaçadores. Ens hem reunit prèviament amb el fiscal, i ens ha manifestat les dificultats de perseguir perfils que solen ser falsos. Però li hem facilitat informació sobre quins perfils són reals, reiterats o aquells que són una clara incitació a la violència, a l'odi o a la discriminació. Li ho donem gairebé mastegat perquè només hagi d'actuar.
Quins altres casos han tirat endavant fins ara?
Estem personats com a acusació popular al jutjat de Madrid per la denúncia que La Razón va fer dels 33 jutges que van subscriure el Manifest pel Dret a Decidir publicant les seves fotografies extretes de l'arxiu de la policia del DNI. Contra l'ABC hem denunciat un article publicat dies abans de la consulta en què equiparava el procés sobiranista amb l'Alemanya nazi, tot això il·lustrat amb diverses fotos de Hitler, de camps de concentració, de convocatòries de les SS. És una incitació a l'odi i a la violència contra un col·lectiu de catalans que sempre han actuat pacíficament.
I tenen alguna denúncia en preparació?
Segurament aquesta setmana presentarem una denúncia contra tres partits polítics –Falange Española, Alianza Nacional i Democracia Nacional– pels seus discursos d'odi contra els catalans en la convocatòria del 12 d'octubre a Montjuïc. Em sorprèn que les institucions de l'Estat, la policia i la fiscalia no hagin intervingut en aquest assumpte. És molt greu.
Això crea una gran sensació d'impunitat en la ciutadania.
Exactament, contra els catalans sempre! Hi ha la sensació que tot s'hi val, que surt gratis i que no hi ha cap conseqüència. En piulades per apologia del terrorisme d'ETA o perquè es feia mofa de l'assassinat de la presidenta de la diputació de Lleó que van assassinar, la Guàrdia Civil va actuar ràpidament a tot l'Estat espanyol fent detencions. En canvi, aquí ningú no diu res. Fem una crítica al sistema perquè hi ha una doble vara de mesura.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia