Política

Un espai més enllà de la independència

Duran encarrila el seu projecte polític centrista per evitar el “frontisme” i contrarestar el “populisme” de Podem

Articula un moviment amb voluntat de permanència i assegura que no avança “contra ningú”

Defensa que Unió no limiti l'acció al procés

Esmola un discurs marcat per la doctrina social
de l'Església

Josep Antoni Duran i Lleida considera que “hi ha vida” al marge de la independència. Política, també. I hi vol jugar un paper clau. Amb aquest convenciment semblava encarrilar ahir la constitució d'un moviment de centre més enllà d'UDC que pretén evitar el “frontisme” i contrarestar la tirada electoral del “populisme” de Podem. Dos dies abans que Artur Mas detalli el seu full de ruta cap a la independència en una conferència de solemnitat presidencial –un projecte que advoca per la confluència amb ERC i que podria rebentar definitivament les costures de CiU–, el líder socialcristià reivindicava un espai polític alternatiu. De nom: Construïm.

La primera persona del plural confirma que Duran no el bastirà sol. Busca el suport de l'elit empresarial i l'engranatge de la societat civil de l'entorn cristià. Una nombrosa representació d'aquests sectors es va deixar veure entre ahir i dissabte a l'hotel Crowne Plaza, on es van desenvolupar les jornades Valors i política sota el paraigua de l'Inehca i la Fundació Konrad Adenauer. De moment es tracta d'una “plataforma de debat”, en paraules del mateix Duran, que té voluntat de permanència. El plat fort serà al gener, quan ja s'haurà concretat el més que probable avançament electoral en forma d'eleccions plebiscitàries. El líder d'Unió va avançar que hi ha programades unes altres jornades de reflexió sobre la “qüestió catalana”. És a dir, el procés, del qual només va parlar per remarcar el seu suport al president Artur Mas, a la consellera Irene Rigau i, sobretot, a la vicepresidenta Joana Ortega per la querella presentada per la fiscalia. També s'hi va referir com a contrapunt, per insistir en la necessitat que Unió doni una resposta a altres reptes polítics com ara la regeneració democràtica, el manteniment de l'estat del benestar i la reforma de la fiscalitat, admetent la importància de l'encaix entre Catalunya i Espanya.

La previsió de Duran és articular aquest nou projecte amb cautela. “Tot procés polític que comporti decisions cal abordar-lo amb prudència, amb sentit comú”, va admetre. En la cloenda de les jornades, va aprofundir en la idea de la refundació del centrisme que va plantejar al juny a l'escola d'estiu del partit. D'aleshores ençà, s'ha constituït una comissió d'enllaç amb membres de la direcció d'Unió i d'entorns cristians i universitaris. La primera concreció d'aquests contactes ha estat l'organització d'aquest debat, que va inaugurar dissabte l'exprimer ministre italià Enrico Letta. “Aquestes jornades són només un primer pas que no es fa contra ningú”, va advertir Duran.

El projecte que encapçala es concreta en plena definició del futur d'Unió Democràtica després del 9-N. Els socialcristians van arribar a la consulta alternativa amb una garantida cohesió amb CDC, malgrat les diferències estructurals entre el projecte independentista i de la confederació. També després d'haver respectat la pròpia pluralitat interna donant llibertat de vot als seus en la segona pregunta de la consulta, gràcies a un pacte entre la direcció i el sector sobiranista de la formació. Duran es va decantar personalment pel sí i no el 9-N, mentre que dirigents com ara Núria de Gispert i Joan Rigol es pronunciaven pel doble sí. A més, els independentistes d'Unió, encapçalats per Antoni Castellà, no renuncien a formar part de la candidatura de Mas ni a la sigla del partit. Castellà intervé demà en la conferència Moment zero, organitzada per l'entitat homònima, El Punt Avui i El Born Centre Cultural.

És en aquest context que Duran i Lleida va prometre fer “passos ferms, però prudents”. “Volem, des d'Unió, amb Unió, compartir un projecte de futur que sumi allò que representem”, va defensar Duran. Acompanyaven el líder socialcristià dirigents de la seva màxima confiança com ara Ortega i Josep Maria Pelegrí. El secretari general d'UDC, Ramon Espadaler, hi havia d'intervenir dissabte, però va ser rellevat per Pelegrí a última hora com a conseqüència d'una indisposició que encara durava ahir.

Duran afronta el projecte amb voluntat d'aglutinar sectors políticament “orfes”, se sentin catalans o espanyols. Per arribar-hi, esmola un discurs marcat per la doctrina social de l'Església i l'economia social de mercat. Reivindica la família com a nucli de la societat, la necessitat de concertar la prestació de serveis de l'estat del benestar i de cofinançar-los, i insisteix en la regeneració política. El cap de files de CiU al Congrés va subratllar que “no tots els polítics són iguals” encara que sembli el contrari i va advocar per aprofundir en mesures de transparència. “Ai d'aquells polítics que només facin política per menjar o per cuidar la seva pell”, va advertir. La seva empresa, a hores d'ara, és “retrobar” la “centralitat”.

Els polítics fem tots els possibles per autodestruir-nos [amb acusacions de corrupció]. Estem oferint un espot gratuït a Podem

LES FRASES DE DURAN

No podem estar preocupats només per la qüestió nacional. És evident que ens preocupa [...]. Però la comunitat no té sentit sense les persones
Sí, sovint fem de lobby a Madrid i defensem interessos entenent que estem defensant allò que interessa al país
No tots els polítics som iguals i el problema és que ho semblem. Per tant, virtuts, compromís, justícia i generositat
Tot procés polític que comporti prendre decisions cal abordar-lo amb prudència, amb sentit comú [...]. Passos ferms, però prudents
Més enllà de la independència també hi ha vida. Hi ha altres qüestions de les quals ens hem d'ocupar i nosaltres ens en volem ocupar

L'elit empresarial i sectors socials, en les jornades de reflexió centrista

O.A.-E

“El país necessita empreses fortes i famílies fortes.” El líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, va reivindicar ahir la seva feina a Madrid en defensa de les empreses catalanes en aspectes com ara la morositat, davant de la nombrosa representació empresarial que va assistir a les jornades. “Duran fa de lobby a Madrid, sí”, va proclamar, i va subratllar que ha fet de mediador “a canvi de res”. Ho feia en la vigília de la presentació d'una proposta pròpia per a la regulació dels lobbies, en un moment en què el Congrés debat la necessitat que es defineixin els grups d'influència, que se'ls obligui a inscriure's en un registre, que es publiquin les seves cites amb els diputats i que es concreti un codi de conducta amb un règim sancionador. Duran va reivindicar la seva col·laboració amb els lobbies “a canvi del bé comú”.

Rosell, Valls, Alemany

L'elit empresarial es va traslladar a l'hotel Crowne Plaza al llarg del cap de setmana. Hi havia Joan Rosell, president de la CEOE; Miquel Valls, president de la Cambra de Comerç de Barcelona; Salvador Alemany, president d'Abertis; Josep Bonet, president de Freixenet; Javier Godó, comte de Godó; Josep González, president de Pimec; Rafael Villaseca, conseller delegat de Gas Natural Fenosa; Albert Martínez Lacambra, director general d'Aigües de Barcelona, i Andrés Carasso, delegat a Catalunya d'Iberdrola, entre d'altres.

Entitats socials i cristianes

També hi van assistir Eduard Arruga, president del Banc dels Aliments; Salvador Busquets, director de Càritas; Josep Oriol Pujol, director general de la Fundació Pere Tarrés; Josep Giralt, president d'Aspid, i Ignasi Parody, director de Trinijove.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia