Política

Unitat per davant de sigles

Mas farà avui una crida al consens i a superar el rol dels partits

No es preveu que anunciï eleccions

ERC es manté a l'expectativa, però prefereix una llista amb exsocialistes o el moviment de Vila d'Abadal

Unitat sobiranista, superar l'esquema tradicional dels partits i la consulta definitiva sobre la independència. Aquests són tres dels pilars del full de ruta que avui presentarà el president de la Generalitat, Artur Mas, en una conferència en què buscarà donar sortida als anhels de llibertat i democràcia que van expressar a les urnes 2,3 milions de catalans el 9 de novembre. Una crida al consens per articular una candidatura de país més enllà de les sigles i que va dirigida, especialment, a ERC, tot i que els republicans recelen d'aquesta fórmula perquè la consideren una adhesió als postulats de CiU i a la “llista del president”.

Mas sempre ha posat molt d'èmfasi en la importància del consens per poder avançar en el procés i just abans de la consulta ja va advertir que aquesta unió s'estava esquerdant: “El consens polític és la baula més feble de la cadena, ara aquesta baula s'ha desencaixat. Però no està trencada: es pot tornar a encaixar”, va advertir en una conferència. Avui, per tant, el president farà una proposta personal per intentar refer aquesta confiança, i una de les iniciatives que posarà sobre la taula és bastir una possible candidatura electoral, més enllà de les sigles dels partits, amb la incorporació de personalitats destacades de la societat civil. Tot i això, no es preveu que anunciï cap data sobre les plebiscitàries, perquè encara ho ha de consultar amb la resta de formacions i l'anunci, en tot cas, el faria en un àmbit més institucional, no en una conferència.

Un cop Mas desgrani aquests passos, és probable que es torni a reunir amb els líders sobiranistes, inclòs el PSC, per analitzar el camí a seguir. Aquesta setmana hi ha ple i les trobades, com l'última vegada, es podrien fer al Parlament.

ERC es manté a l'expectativa de conèixer amb més detall la iniciativa de Mas i veure com encaixa en el full de ruta que va presentar fa un parell de setmanes Oriol Junqueras i que se centrava en quatre punts: eleccions constituents immediates; govern de concentració; exercir des del primer moment com un país independent i redactar una constitució catalana. Dimarts de la setmana vinent, al Palau de Congressos, el líder d'ERC també farà una xerrada per ampliar aquest projecte, però a hores d'ara els republicans són més partidaris de pactar punts programàtics amb CDC i altres partits que no pas d'anar junts amb Mas en una sola llista. Per tant, si no hi ha un gir copernicà d'última hora, Junqueras i el seu pinyol descarten la candidatura conjunta amb Convergència i es decanten per aliances amb les formacions de l'òrbita exsocialista –Avancem o la nova organització que naixerà de la fusió de Nova Esquerra Catalana i Moviment Catalunya– i amb altres entitats com ara, per exemple, el Moviment Demòcrata, que impulsa l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal i altres exmilitants d'Unió.

Demandes socials

Els de Junqueras i la CUP són els únics que s'han mostrat obertament favorables a convocar les eleccions com més aviat millor, mentre que el PSC, ICV-EUiA i el PP van reclamar ahir a Mas que no concreti cap mena d'avançament. “No és la solució”, li va etzibar la portaveu del PSC, Esther Niubó, mentre que el secretari general d'ICV-EUiA Josep Vendrell, va recordar que uns comicis no poden substituir mai un referèndum.

Tant els socialistes com els ecosocialistes van demanar al president que detalli propostes per lluitar contra l'atur o la “situació d'emergència social”. La líder del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, en la mateixa línia, va exigir que l'executiu es dediqui a governar i es deixi d'“ocurrències”.

És bo que els diversos actors polítics vagin explicant les seves propostes i el full de ruta
Anna Simó
PORTAVEU D'ERC
Esperem propostes per sortir del punt en què estem, però també propostes contra l'atur
Esther Niubó
PORTAVEU DEL PSC
És un acte de projecció electoral en què hauria d'explicar com afrontar la situació d'emergència social
Josep Vendrell
SECRETARI GENERAL D'ICV

Oriol Junqueras assistirà a la conferència

La conferència del president de la Generalitat, Després del 9-N: temps de decidir, temps de sumar, es farà a l'Auditori del Fòrum de Barcelona en una sala amb capacitat per a unes 3.000 persones. A l'acte està previst que hi vagin consellers, la majoria de dirigents de CiU i també la presidenta del Parlament, Núria de Gispert. No hi serà, però, el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, que avui té ple al Congrés. Alguns partits també hi seran presents. ERC hi enviarà una delegació –estarà encapçalada per Oriol Junqueras i Marta Rovira– i pel PSC hi anirà el seu president, Àngel Ros, i el representant d'ICV-EUiA serà el quart secretari de la mesa del Parlament, David Companyon. El PP, Ciutadans i la CUP no hi assistiran. Pel que fa a la societat civil hi haurà dirigents empresarials –el president de Pimec, Josep González, i el de Cecot, Joaquim Gay de Montellà–; sindicals –el vicesecretari general de la UGT, Diego Martínez, mentre que CCOO no hi anirà– o les presidentes de l'ANC, Carme Forcadell, i d'Òmnium , Muriel Casals, entre d'altres. Precisament, Forcadell va reclamar a Mas, abans del 9-N, que convoqués eleccions anticipades en un termini de tres mesos. Es dóna la circumstància que avui farà just dos anys que es van celebrar els últims comicis al Parlament en què CiU va guanyar amb 50 diputats, seguida d'ERC, amb 21, i el PSC, amb 20; i avui també s'acaba el termini per poder votar en el procés participatiu engegat el 9-N.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia