Política

La tensió racial deriva en caos

L'absolució del policia blanc acusat de matar a trets un adolescent negre desarmat a Ferguson encén una altra onada de protestes

El malestar social acaba amb robatoris, saquejos i incendis

Respondre amb violència a la violència no és la resposta. Això diuen els pares del jove negre Michael Brown, mort a trets el 9 d'agost per Darren Wilson, el policia blanc que dilluns el gran jurat de Missouri va exonerar. La crida dels pares del noi, de 18 anys, no va tenir un efecte dissuasiu. La matinada d'ahir es van registrar disturbis als carrers de Ferguson, als afores de Saint Louis, on va tenir lloc el tiroteig i on es van practicar almenys una trentena de detencions.

Els aldarulls, més greus que els que hi va haver a l'agost just després de la mort de l'adolescent, segons el cap de la policia local de Ferguson, van derivar en robatoris i saquejos. Dotzenes d'edificis van ser incendiats, així com vehicles policials. Els agents van utilitzar gasos lacrimògens i es van sentir uns cent cinquanta trets (segons la policia), malgrat que en la primera nit d'aldarulls després de l'exoneració no es van lamentar danys personals. El cos policial sosté que no va disparar cap tret malgrat que els llançaven totxanes, pedres, ampolles i brossa diversa.

Darren Wilson continuarà lliure i sense càrrecs. El jurat considera que no hi ha prou proves per acusar-lo de la mort de Brown, que estava desarmat. Després de sentir la versió de 60 testimonis i del mateix Wilson, no veuen “causa probable” per imputar l'agent, que es podria haver enfrontat a un mínim de quatre anys de presó per homicidi involuntari o a cadena perpètua o a la pena de mort en cas que se li hagués atribuït assassinat en primer grau. Els pares de Brown van fer una crida a la calma, però estan “profundament decebuts” amb la decisió del jurat. En la mateixa línia que els familiars, i preveient una nit moguda, el president nord-americà, Barack Obama, va demanar “contenció” a manifestants i agents.

Ferguson està paralitzat. Les escoles de la zona no han obert i les dependències oficials tampoc. Aquesta matinada passada hi havia convocades més protestes, adreçades contra els jutjats de Clayton (seu del jurat), que fàcilment s'hauran inflamat. Els líders de les protestes han passat setmanes preparant aquest moment amb entrenaments en la no-violència i practicant tècniques de desobediència civil, alhora que la policia ha assistit a cursos per rebaixar la tensió en cas de conflicte.

“El racisme mata”

En molts altres punts del país, des de Seattle fins a Nova York, des de Chicago fins a Los Angeles, es van fer manifestacions contra la decisió del jurat de Missouri, format per nou blancs i tres negres, sota el lema El racisme mata. Més d'un centenar de protestes arreu dels Estats Units. A Nova York es van registrar diversos detinguts per aldarulls.

Wilson va disparar almenys sis bales contra Brown, al carrer i a plena llum del dia. Vint minuts abans, Brown havia estat enregistrat robant un paquet de tabac. “He viscut prou temps per saber que els afroamericans no són considerats com els altres humans”, va denunciar un jubilat de San Louis. “Ho han fet sempre. Tinc 63 anys, he vist l'època de Martin Luther King. No han canviat i no canviaran mai”, hi va afegir.

Obama, el primer president negre dels Estats Units, molt criticat a l'agost per no haver acudit a Ferguson, va advertir que cal evitar “dissimular els problemes” lligats al racisme. “A moltes regions del país existeix una desconfiança profunda entre les forces de l'ordre i les comunitats de color”, va subratllar.

A la família de l'adolescent mort, li queda la possibilitat de presentar una demanda civil contra Wilson i contra el departament de policia de Ferguson per obtenir almenys una indemnització econòmica.

Aquest mateix cap de setmana un agent de Cleveland (Ohio) va disparar i matar un nen negre de 12 anys en un parc infantil en confondre una pistola fictícia amb una de real.

LES XIFRES

9
blancs
i tres negres formaven el jurat que ha decidit no presentar càrrecs contra el policia.
150
trets
assegura la policia que es van disparar la matinada de dilluns a Saint Louis.
60
testimonis,
inclòs el policia Darren Wilson, han donat explicacions davant del gran jurat de Missouri.

Només tres policies negres de 56

A Ferguson, una petita ciutat de majoria negra de Missouri, més d'un 60% dels residents són afroamericans però només hi ha tres negres entre els 56 policies locals i un en el govern municipal. La desproporció, però, no és exclusiva de Ferguson: es replica en altres ciutats nord-americanes. El president Obama considera que això és resultat d'una història de discriminació racial: “I és tràgic perquè ningú necessita més la protecció policial que les comunitats pobres amb alts índexs de criminalitat.” El 1968, la comissió establerta per l'aleshores president Lyndon B. Johnson per analitzar l'origen dels disturbis racials va arribar a les mateixes conclusions que ha exemplificat Ferguson mig segle més tard: “La policia ha de ser més diversa, evitar las actuacions desproporcionades, i viure i integrar-se en les comunitats on resideix.” El Departament de Justícia ha obert una investigació per aclarir si les forces de seguretat tracten de manera justa les minories.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia