Política

CDC i el govern es conjuren per tirar endavant el full de ruta

Eufòria entre les files convergents per un “discurs històric”, que es comprometen a mirar de fer realitat

Junqueras evita fer valoracions en calent, i el govern espanyol ho torna a menystenir

Satisfacció indissimulada a les files convergents just després d'acabar-se la conferència d'Artur Mas. Tot esvaint els temors que no agradés al seu propi partit, càrrecs de CDC i consellers estaven eufòrics pel discurs i el full de ruta, i disposats a fer pinya per fer-lo realitat. “Hem viscut un d'aquells discursos transcendents en la història d'una nació, ara tenim feina per veure com som capaços de concretar-ho”, deia el coordinador del partit, Josep Rull, que remarcava la “determinació granítica” de Mas com a missatge que ha d'entendre el govern espanyol. “Com a CDC prenem aquesta interpel·lació i des d'ara mateix ens posem a treballar perquè aquest full de ruta, que veiem molt sòlid, sigui viable”, assenyalava.Els consellers, als quals ahir no havia informat en el consell executiu, també l'aplaudien.

El de Territori, Santi Vila, trobava el discurs “impecable”. “Ha interpel·lat molta gent, ara tothom ha de digerir i prendre posició”, constatava, mentre demanava també generositat per correspondre la de Mas, “i jo el primer”. El titular d'Economia, Andreu Mas-Colell, destacava com de “ben travat” estava el discurs, i Irene Rigau, d'Ensenyament, agraïa el suport del públic. “Ha estat molt explícit, però el més important ha estat el missatge del president, en surto molt satisfeta i convençuda que aquest és un punt històric”. En canvi, el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, secretari general de CiU, va remetre a fer-ne una valoració avui, mentre que el president del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, Joan Rigol, va destacar la generositat de Mas, perquè “gestos així donen credibilitat al procés”.

L'oposició no fa valoracions

Els més buscats a la sortida eren, tanmateix, els líders d'ERC, als quals van anar dirigides moltes apel·lacions. “Hem vingut a escoltar, i en els propers dies tindrem ocasió d'anar-ho compartint i valorant entre tots”, es va limitar a dir Oriol Junqueras. Abans, ERC havia demanat concreció en els termes i no més demores, i van dir que a partir d'aquí “es pot parlar de tot”. L'encara diputada socialista Marina Geli destacava la “valentia” de Mas, i valorava “que parli de referèndum a posteriori, i no de declaració unilateral d'independència”.

El PSC, representat pel president, Àngel Ros, havia demanat abans un altre full de ruta, “el que requereix respostes immediates als problemes de les persones”. La CUP no hi va enviar ningú, però abans advertia que vol “eleccions immediatament”, i sobre una llista unitària va dir que “hi ha sumes que resten”, i va reclamar al president que “no s'apropiï dels resultats del 9-N ni del procés”. Ciutadans i el PP tampoc no hi van enviar ningú, tot i que fonts del govern espanyol ho van valorar a Europa Press com “un pas més en la deriva independentista de Mas, malgrat que la majoria de catalans no l'acompanyen i cada cop té menys suport”.

LES FRASES

Ha fet la proposta que hem somiat des de fa molt temps i l'ha acreditat des de la raó més absoluta
Santi Vila
Conseller de territori
Cal ser respectuosos amb els ritmes; avui ha parlat el president, i la setmana que ve ho faré jo
Oriol Junqueras
president d'erc
Ha plantejat línies molt clares de futur, amb un possibilisme i un realisme extraordinaris
Joan Rigol
president del pacte nacional pel dret a decidir
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia