Política

ERC demana seure per definir un full de ruta de forma comuna i acordada

Els partits reaccionen l'endemà de la conferència d'Artur Mas a l'Auditori del Fòrum de Barcelona

La portaveu d'ERC, Anna Simó, ha valorat positivament el “pas endavant” fet aquest dimarts pel president de la Generalitat, Artur Mas, que va “concretar”el seu full de ruta posant “sobre la taula” la seva proposta per assolir la independència. En declaracions a Catalunya Ràdio i RAC 1, Simó ha recordat que fa una setmana des d'ERC ja es va demanar concretar les propostes “sobre la taula per poder seure a parlar-ne” i “estudiar quina és la fórmula per garantir una majoria sòlida”. “Hem de seure per maximitzar”, ha reiterat, assegurant que el que ara cal esperar a conèixer la proposta que Oriol Junqueras presentarà dimarts que ve en una conferència i “altres propostes” de les formacions que tenen “en l'horitzó la independència” i a partir d'aquí parlar-ne “per fer un full de ruta de forma comuna i acordada”. “Estem parlant de punt de partida” i ha assegurat que “estem dibuixant una possible majoria plural”.

Des d'ICV, Joan Herrera i Dolors Camats s'han mostrat “decebut” i han considerat que en l'acte d'ahir d'Artur Mas ha actuat més com a “candidat” que no com a president de la Generalitat. També consideren un error plantejar una llista única que fa “diluir” els diferents models d'esquerra i dreta que caracteritza la societat. A més, Camats ha recordat a Mas que és “la pluralitat i la transversalitat la que ens ha permès arribar fins aquí”.

Des de la CUP, Isabel Vallet, ha remarcat que “no ha canviat res” i es mantenen en la idea de que cal convocar eleccions “ja”. Per la CUP Mas va enviar un missatge clar cap a ERC i per això els ha instat a “fer els tràmits que considerin” de forma “àgil” per poder fer realitat els comicis. També ha qüestionat la llista unitària i els 18 mesos per dissenyar el model de país, perquè consideren que no es pot “congelar” la realitat social de les persones en el seu dia a dia. Per Vallet, la proposta de Mas és “antagònica al procés constituent” perquè una llista de tècnics no pot dissenyar un model de país “des dels despatxos o des del Parlament” perquè han d'estar al servei del poble.

Des d'Unió, Ramon Espadaler ha valorat “positivament” la proposta de Mas i s'ha mostrat “oberts a parlar, escoltar i dir-hi la nostra” sobre la llista unitària, tot i que ha remarcat que “no ens volem precipitar” i volen conèixer l'opinió de la resta de formacions. També ha remarcat que hi ha qüestions que “no són secundàries”, com el model de societat i que “no és un debat que es pugui resoldre d'avui per demà”.

Des del PSC, Maurici Lucena considera que la conferència que va fer Mas “és un missatge per a ERC i per a Junqueras” perquè “intenta passar-los tota la pressió perquè acceptin llista unitària”. També ha acusat Mas d'actuar segons les enquestes i de convocar eleccions depenent de si aquestes li són o no favorables. “Decidirà en termes personals, no de país, ni partit”, ha afirmat.

Des del PP, Enric Millo també ha qualificat la conferència de Mas de “profundament decebedora” perquè considera que “hauríem d'haver superat el 9-N”. Per Millo, la proposta del president de la Generalitat “s'allunya de la majoria dels catalans i ens aparta de la recuperació econòmica”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia