Política

Esquerra Plural, Grup Mixt i PNB exigeixen al govern espanyol la detenció dels exministres reclamats per crims del franquisme

Sospiten que l'executiu de Rajoy està mirant d'obstaculitzar l'ordre internacional

Els grups parlamentaris de l'Esquerra Plural, el mixt i el PNB han registrat aquest dimecres al Congrés dels Diputats una proposició no de llei (PNL) exigint la detenció de les 19 persones vives reclamades per la justícia argentina per crims contra la humanitat comesos durant la dictadura franquista. El text demana el compliment immediat de l'ordre de detenció cursada per la Interpol amb la finalitat d'extradir-los, ja que els grups que han presentat la iniciativa “sospiten” que el ministeri de l'Interior i el de Justícia estan obstaculitzant aquesta ordre internacional.

A través d'aquesta proposició no de llei, els grups pretenen obrir el “debat polític” al Congrés dels Diputats per tal que el govern espanyol es posicioni ja que es tracta de “gent important, d'exministres de l'últim govern de Franco i amb rellevància política”. Així ho ha manifestat el diputat d'ICV-EUiA al Congrés, Joan Josep Nuet, que ha subratllat que les acusacions sobre aquestes persones són “molt greus” i que es tracta de crims que “no prescriuen”. “Volem veure Martín Villa assegut davant la jutgessa”, ha sentenciat.

Per al diputat d'Esquerra Republicana de Catalunya, Joan Tardà, “avui veiem com el model d'impunitat espanyol s'està esquerdant”. “Avui hem aconseguit un escenari molt diferent”, ha manifestat, per afegir que ara el govern espanyol haurà de decidir si vol convertir l'Estat en un “santuari d'assassins” o en una democràcia “homologable a la resta de democràcies amb passats feixistes”.

El passat 30 d'octubre la Jutge argentina María Servini va dictar una interlocutòria sol·licitant la immediata detenció preventiva de vint imputats per crims durant la dictadura franquista amb l'objectiu de prendre'ls declaració per tal d'esclarir els fets. Entre les persones reclamades hi ha els exministres José Utrera Molina, Rodolfo Martín Villa, Fernando Suárez, Antonio Carro, Licinio de la Fuente, José María Sánchez Ventura i Alfonso Osorio. Finalment, el total de reclamats ha quedat en 19 per la mort d'Antonio Barrera de Irimo.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia