Política

Mas pretén escoltar la conferència de Junqueras i negociar

S'obre a debatre la seva proposta amb ERC i la resta de partits sobiranistes

Insisteix que el resultat de les plebiscitàries ha de ser clar a ulls del món

Artur Mas està disposat a negociar el seu pla per assolir la independència el 2016, però esperarà a escoltar la conferència d'Oriol Junqueras. Malgrat les resistències inicials dels republicans a engrossir una llista conjunta, el president de la Generalitat preveu explorar les vies d'entesa amb ERC i la resta de partits sobiranistes un cop el líder d'ERC hagi solemnitzat la seva posició en l'acte de dimarts vinent al Palau de Congressos de Catalunya. Així ho va indicar el conseller de la Presidència, Francesc Homs, que va advertir que Mas no dóna per definitives les posicions dels partits pro consulta, per molt que es girin d'esquena al pla de Mas.

Durant la sessió de control al Parlament, de fet, Junqueras va instar el president de la Generalitat a assistir a la seva conferència Crida a un nou país: la república catalana. Mas no s'hi va acabar de comprometre, al·legant que repassaria l'agenda de les seves obligacions presidencials.

En espera del pronunciament públic del republicà, Mas es va mostrar predisposat a parlar de la seva proposta. “Se n'ha de parlar, perquè jo ahir [per dimarts] no vaig dir que aquesta fos l'única possibilitat, vaig dir que era la meva aportació davant d'una situació que és la que és”, va assegurar, en resposta a una pregunta del diputat de la CUP Quim Arrufat.

Mas està convençut que la seva proposta és la “millor”. Però no es va tancar en banda. “El tema de si ha de ser una sola llista o no, a mi no és que em preocupi gaire, en el sentit del que a vostès a vegades els preocupa. A mi només m'interessa que el resultat sigui clar i que s'entengui a tot arreu. I això té uns codis de comportament”, va advertir, tot insistint en la necessitat que hi hagi una llista independentista que obtingui la majoria absoluta.

El principal argument que esgrimeix és que s'ha de facilitar la lectura del resultat de les plebiscitàries a la comunitat internacional perquè, segons va advertir, “no hi ha pràcticament ningú al món, dels poders constituïts, que esperi amb els braços oberts la constitució d'un estat a Catalunya”. Mas sosté que una declaració unilateral d'independència mai seria reconeguda sense un clar aval previ de les urnes.

Junqueras, a la reelecció

En una entrevista a 8TV, Mas va fer èmfasi que el seu pla no preveu que tots els polítics que formin la llista unitària no es puguin presentar en les següents eleccions, sinó “la majoria”. Aquesta porta oberta podria ser una via per intentar compatibilitzar una llista conjunta amb Junqueras, atès que permetria al líder republicà aspirar a la presidència en la legislatura constituent. Mas ja va aclarir que, en el seu cas, si encapçalés la candidatura ja no aspiraria a la reelecció en el posterior mandat.

LES FRASES

El tema de si ha de ser una sola llista o no, a mi no és que em preocupi gaire, en el sentit del que a vostès els preocupa
Si n'hi ha d'altres [de propostes] poden arribar a ser millors; en parlarem entre tots
Artur Mas
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia