Política

ERC recela del full de ruta de Mas

Junqueras manté que una llista amb CDC faria perdre votants del centre esquerra i defensa candidatures separades

ERC, però, s'obre a negociar amb el president

La proposta de Mas enceta el debat successori en el partit

El full de ruta d'Artur Mas no acaba de convèncer els partits de l'arc sobiranista. ERC s'ha obert a negociar amb el president per millorar la iniciativa, però fonts de la direcció reiteren que unes llistes separades sumarien més per a l'independentisme que no pas una candidatura única, mentre que ICV i la CUP descarten anar plegats amb Convergència.

ERC

Manté l'aposta de llistes separades

“Posar totes les figues al mateix paner em sembla suïcida, jugar amb foc quan tenim la república a tocar.” Aquesta frase d'un diputat d'ERC reflecteix l'opinió que hi ha en el si de la direcció respecte a la proposta que va presentar abans-d'ahir el president de la Generalitat. Els de Junqueras mantenen que el pas endavant que ha fet Artur Mas és molt important per al sobiranisme i per al futur estat català, però recelen de la fórmula que ha escollit. Interpreten que una candidatura unitària de CDC, ERC i la societat civil és complicat que aconsegueixi la majoria absoluta i que es converteixi en el pal de paller del catalanisme. Consideren que amb aquesta estratègia el centreesquerra quedaria orfe i molts votants podrien anar cap a Podem, una formació que s'ha mostrat ambigua pel que fa al dret a decidir. És per aquest motiu que, a hores d'ara, defensen l'opció de llistes separades, però amb punts programàtics comuns, perquè així es maximitzaria el nombre de diputats. “Amb CDC podríem acordar aspectes sobre la independència, i amb la CUP podríem pactar altres propostes d'esquerres”, assenyala un alt dirigent, que recorda que la gent de l'àrea metropolitana que abans votava el PSC i ara es decanta per l'independentisme difícilment donarà suport a una organització amb Mas. “Hem d'arribar als no-convençuts”, hi afegeix. La unitat que persegueix Convergència, segons els republicans, seria més factible i rendible en un futur govern de concentració. Tot i això, el president d'ERC, Oriol Junqueras, va recordar ahir a Mas que estan oberts a negociar: “Es tracta de sumar, no de sumar-ne uns quants, sinó de sumar-ne com més millor”, va ressaltar el líder republicà, que dimarts oferirà una conferència per desgranar el seu pla.

Avui i demà les assemblees territorials debatran el full de ruta de Junqueras i també el de Mas i dissabte el consell nacional prendrà una posició. S'haurà de veure què diuen les bases, perquè algunes veus sí que són partidàries d'anar amb Mas.

CDC

Perspectives de futur obertes

La concreció del full de ruta de Mas impacta decisivament sobre el futur de CDC. La direcció convergent, a qui Mas només havia donat pistes sobre la proposta, ha rebut amb els braços oberts el plantejament presidencial, tot i les conseqüències que internament comporta. La previsió que Mas pugui plegar a finals del 2016 obre definitivament el debat successori, més encara tenint en compte que la direcció ja es va comprometre a celebrar l'any vinent un congrés extraordinari per resoldre definitivament el buit de la secretaria general deixat per Oriol Pujol i que va ser provisionalment resolt per la designació del comitè de direcció que capitaneja Josep Rull.

D'altra banda, la proposta de Mas planteja deixar el partit en “hibernació” durant un any i mig, segons reconeixien fonts de CDC, cosa que comporta un necessari canvi de dinàmiques internes i territorials. Mentrestant, diverses fonts del grup parlamentari païen la possibilitat de l'avançament electoral i de no repetir com a diputats amb el convenciment de l'encert del projecte de Mas.

UDC

Prudència i voluntat de negociar

Els socialcristians van rebre la proposta de Mas amb molta prudència i voluntat de negociació. Les reticències inicials de la direcció d'Unió amb l'avançament electoral s'han anat estovant i ja admeten els comicis com a substitució de la consulta definitiva que no es va poder fer el 9-N amb totes les garanties, en la mateixa línia plantejada pel president de la Generalitat, que rebutja un avançament electoral per fer unes altres eleccions convencionals. El president del comitè de govern d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, va expressar la seva disposició a parlar amb el president de la Generalitat, però va diferenciar una llista única de l'alternativa que CDC vagi en una “simple coalició” amb ERC. Els socialcristians esperen la resolució de les negociacions amb els republicans per pronunciar-se amb concreció sobre la hipotètica candidatura. El secretari general d'Unió, Ramon Espadaler, també va advertir que la incorporació de membres de la societat civil a la possible llista unitària la fa “molt diferent” d'una aliança de partits circumscrita a CDC i a ERC i està disposat a explorar vies d'entesa.

ICV

Sense cap aspecte nacional

El president del grup d'ICV-EUiA al Parlament, Joan Herrera, va negar que la proposta de Mas tingui un tret nacional. “No va parlar de corrupció, no va parlar de justícia. Aquest país té una emergència social i democràtica, i no hi ha una proposta nacional si no s'encara l'emergència social i democràtica.” Herrera creu que Mas està caient en el mateix error que el 2012, quan “va voler capitalitzar en una sola persona el dret a decidir”. Al seu parer, ara ho torna a fer i això “és un tret al peu del dret a decidir”. ICV ja fa dies que assegura que no participarà en la llista única, bàsicament perquè “enlloc està escrit que una candidatura conjunta, única i exclusiva serveixi més que la pluralitat en la defensa del dret a decidir”. Herrera va recordar que ser-hi també significa participar en una llista amb el govern que ha promogut el Barcelona World o que ha tingut Boi Ruiz de conseller de Salut. Els ecosocialistes defensen del dret i del revés que no s'ha d'avançar cap cita electoral i que unes eleccions mai poden ser el substitutiu d'un referèndum, on un vot equival a una persona. Davant d'aquesta nova situació que es planteja, un dels interrogants és saber quina posició adoptaran els independentistes que hi ha dins de la formació.

CUP

El pla de Mas, una OPA a ERC

La CUP es va mostrar radicalment contrària al pla de Mas i va emfatitzar que hi veu un “punt de perversió política”, perquè “és un tot o res”. El diputat cupaire, David Fernàndez, va afegir-hi que es tracta d'una OPA a ERC: “Respectarem el que decideixin a ERC, però d'entrada s'hauria de ser més obert. El full de ruta l'hem de fer entre tots. Tots hem convocat el 9-N, hem dignificat, ens hem autoinculpat... i els passos del procés han de ser mancomunats”, va insistir Fernàndez. En aquest mateix context va subratllar que tenen diversos punts en comú amb els republicans, com ara el dret a decidir, la pobresa zero i la lluita contra la corrupció.

Tot i això, la CUP descarta teixir una coalició amb ERC i prefereix embastar aliances amb Procés Constituent i altres organitzacions de l'esquerra independentista. “En l'actualitat suma més la pluralitat que la unitat”, va destacar Fernàndez.

PSC

El país, abocat a les eleccions

Després dels esdeveniments dels últims dies, el PSC ja no té tan clar que la legislatura es pugui esgotar i veu Catalunya abocada a unes eleccions, tal com va reconèixer ahir el primer secretari, Miquel Iceta. El líder socialista va reprotxar a Artur Mas que dimarts, durant la conferència a l'Auditori del Fòrum, només se centrés a parlar d'independència. “Si de vostè no podem esperar ja cap acció de govern, cap esforç per buscar acords i ha perdut el seu soci, per què no convoca eleccions ara?”, li va etzibar Iceta, en un to menys conciliador en comparació amb altres vegades que s'havia ofert a pactar pressupostos i altres projectes. Veurem, però, si finalment els comptes arriben al Parlament o si se celebren abans els comicis.

Crítics PSC

Possible confluència amb ERC?

ERC ha festejat els últims dies amb les formacions que provenen de l'òrbita socialista, tal com es va poder veure en la taula rodona que els republicans van organitzar el cap de setmana en la seva trobada municipalista en què van participar dirigents d'Avancem, Nova Esquerra Catalana, Moviment Catalunya o Socialisme Catalunya i Llibertat. Tots són més a prop dels postulats de Junqueras que dels de Mas, encara que s'haurà de comprovar si el nou plantejament del president pot afectar aquesta simbiosi. La diputada i representant de Moviment Catalunya, Marina Geli, va anar a la conferència i va qualificar el discurs de “valent” tot i que no va voler entrar a valorar quin serà el seu paper, mentre que Jordi del Río, d'Avancem, discrepava dels camins que ara vol traçar el president. Diumenge Moviment Catalunya i Nova Esquerra Catalana –l'organització d'Ernest Maragall– presentaran en societat el nou partit que crearan i revelaran algunes incògnites.

PP

Camacho reclama que Mas plegui

Com era de preveure, el PP va criticar durament la conferència del president Mas i Alícia Sánchez-Camacho li va exigir ahir que plegui: “Renunciï ara i deixi pas a qui sigui capaç d'afrontar el govern que necessita Catalunya per resoldre els veritables problemes del país, no la seva obsessió”, va remarcar. El PP també va acusar Mas d'haver-se oblidat dels 4,5 milions de catalans que no volen la independència i va concloure que CiU ha fet un “exercici de suspensió de la democràcia”.

C's

Una llista per tapar la corrupció

El president de C's, Albert Rivera, va retreure a Mas que s'amagui en la seva llista unitària per tapar la corrupció que afecta CDC, i va criticar que la federació votés en contra de compareixences com la de Mas, la de Felip Puig o la de Macià Alavedra, Lluís Prenafeta o Fèlix Millet.

SI

A favor d'una candidatura unitària

Solidaritat està a favor de la llista unitària però per fer la declaració unilateral d'independència i opina que les llistes separades, amb punts comuns, no tenen prou força. Per la seva banda, Reagrupament dóna suport als plantejaments del president.

Ve de la plana anterior

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia