Política

CiU proposa que els partits es financiin a través del verkami

Insta a Rajoy a deixar d'utilitzar la corrupció per fer guerra bruta

Pere Macias recomana al president espanyol que aprofiti el viatge a Barcelona per “aprendre” les mesures que funcionen a Catalunya

El portaveu adjunt de CiU Pere Macias ha proposat aquest dijous al president del govern espanyol una bateria de propostes contra la corrupció que passen, per exemple, per l'establiment d'un sistema d'avaluació de les polítiques públiques o un nou sistema de finançament dels partits que permeti el Verkami, és a dir, les microaportacions dels ciutadans. També li ha demanat que deixi d'utilitzar la corrupció per fer “guerra bruta” i “criminalitzar” ciutadans per interessos polítics, com ha passat, ha afirmat, en el cas de l'alcalde de Barcelona, Jordi Trias.

Macias ha retret a Rajoy que abordi el problema de la corrupció des d'una “actitud defensiva” i li ha recordat que el consens que el president espanyol ha demanat per a les seves mesures necessita “cuina” i no “amenaces d'aplicar la majoria absoluta”.

En aquest marc, li ha suggerit que aprofiti el viatge a Catalunya per “aprendre de les mesures aprovades a Catalunya en relació de la transparència”. Són, ha recordat, mesures adoptades “per consens” com per exemple un portal web sobre transparència i rendiment de comptes, la publicació de les retribucions del govern, la publicitat del diferencial de patrimoni entre el nomenament i el cessament.

També ha posat sobre la taula algunes de les propostes que la Federació ha presentat en forma d'esmena, com la creació d'un registre general d'interessos o lobbies, com tenen altres estats, així com l'establiment d'un sistema d'avaluació de les polítiques públiques.

A més, ha proposat una modificació del Reglament del Congrés per fer un control sobre les iniciatives del govern que s'aproven i un “finançament cívic” dels partits polítics a semblança dels Verkami que ja funciona per a altres iniciatives i que permet als ciutadans controlar-les.

Punt i final a la guerra bruta

Macias també ha denunciat la “guerra bruta” del govern espanyol respecte a la corrupció, que ¡”afecta greument” a l'honorabilitat de les persones”, com “l'espectacle lamentable” respecte a l'alcalde de Barcelona. Ho ha dit en referència a la filtració al diari El Mundo d'una suposada investigació que el vinculen -falsament, segons el mateix Trias- amb comptes a Suïssa. Segons Macias, cal abandonar aquest tipus de pràctiques que tenen com a objectiu “criminalitzar” a ciutadans per interessos polítics.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia