Política

ERC insisteix en la fórmula de tres llistes perquè no s'escapi cap vot sobiranista

Oriol Junqueras detalla avui en una conferència la seva proposta per a les eleccions, basada en un full de ruta comú

Mas ja hi ha confirmat l'assistència

ERC insisteix en “una fórmula transversal perquè es maximitzin tots els vots independentistes” amb vista a unes pròximes eleccions plebiscitàries. Així ho va subratllar ahir la portaveu d'ERC, Anna Simó, i avui en donarà més detalls el president d'ERC, Oriol Junqueras, en la conferència que oferirà al Palau de Congressos, davant 2.100 persones. La seva fórmula es basaria en la configuració de tres llistes de “país”, que s'unirien sota un paraigua, com ara “Vota independència”, i que tindrien un programa idèntic. Serien, per tant, tres llistes coordinades amb punts programàtics comuns i probablement sense sigles, que es podrien teixir al voltant del president, Artur Mas, que va confirmar la seva presència avui al Palau de Congressos, d'Oriol Junqueras i la CUP. Així es cobririen tres flancs electorals: el centredreta, el centreesquerra i l'esquerra anticapitalista.

L'obsessió perquè “cap sí i sí ni cap sí i no quedi fora” dels vots sobiranistes en les eleccions, per “maximitzar convençuts i indecisos”, la va recalcar ahir Simó. Al mateix temps, va defensar la necessitat que abans de les eleccions quedin fixats i acordats “el calendari i els passos a seguir”; és a dir, un full de ruta al qual ERC espera incloure ICV-EUiA, que està entre el sí i sí i el sí i no. Malgrat que el dia abans la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, havia pressionat ERC demanant-li que es mantingués oberta a la llista única proposada per Mas, ahir Simó va defugir la polèmica: “Estem d'acord amb l'ANC que hem de trobar una fórmula guanyadora, qualsevol aportació al debat ha de ser bona.”

La fórmula de Junqueras vol evitar la fuga d'un vot metropolità que, per la banda social o pel cansament davant la corrupció, no votaria una llista encapçalada per Mas i podria abraçar, per exemple, Podem. Per aquest motiu, una altra pota del discurs d'avui de Junqueras serà la lluita contra la corrupció, que ha enfrontat CiU i ERC arran de la comissió del cas Pujol. El líder republicà considera que en aquests comicis no es pot parlar només de l'eix nacional, sinó que també s'ha de debatre i incorporar l'eix social.

A més del president Mas, han confirmat la seva presència a la conferència de Junqueras representants de tots els partits polítics menys el PP i C's, com ara Josep Rull i Jordi Turull (CDC), Dolors Camats i David Companyon (ICV-EUiA), Maurici Lucena (PSC), entre d'altres. També hi aniran Muriel Casals (Òmnium Cultural), Carme Forcadell (ANC), Josep Maria Vila d'Abadal (AMI), Joan Rigol (Pacte Nacional pel Dret a Decidir) i dirigents sindicals i empresarials.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia