Política

Catalá i De Cospedal equiparen independentisme i totalitarisme

El ministre cita el nazisme per denunciar que Mas usa el lideratge per intentar ignorar la llei

La número dos del PP alerta del “perill” de creure's superior a les normes

El govern del PP i la direcció del partit de Mariano Rajoy van tornar a agitar ahir el fantasma de l'Alemanya nazi i el règims
totalitaris europeus del segle XX per desqualificar el procés sobiranista. El ministre de Justícia, Rafael Catalá, i la número dos de la formació conservadora, María Dolores de Cospedal, es referien a aquests moviments per descriure la decisió d'Artur Mas de mantenir el seu full de ruta i alertaven del “perill” que van suposar en el seu moment aquesta mena d'actituds.

Catalá, en un col·loqui celebrat a Madrid, va equiparar el procés, la reivindicació del dret a decidir i la resposta social del 9-N amb la posició que en el seu dia va mantenir l'ideòleg nazi Carl Schmitt, que apel·lava “al lideratge carismàtic d'un líder i a la mobilització al carrer de les masses per confondre-les amb el conjunt”.

El ministre de Justícia contraposava aquesta actitud a la voluntat general que defensava Rousseau i el principi de “sobirania nacional” i d'acatament a les lleis. Tot plegat considera que compromet “els drets de tots els espanyols” i en vista d'això alertava que comença a a ser “urgent” tombar la idea “letal” que la política està per damunt de la llei. I, en aquest sentit, defensava el paper de la justícia en la querella presentada contra Mas i dos membres de l'executiu català.

Mentrestant, María Dolores de Cospedal també va usar el mateix context històric citat per Catalá, si bé en el seu cas no el va voler circumscriure a cap episodi concret –“cadascú pot pensar en els casos que trobi més pròxims o semblants, jo no hi entraré”, sentenciava–, i va acabar atribuint al president de la Generalitat la mateixa actitud d'altres dirigents de la història de l'Europa del segle XX: “S'havien cregut que tenien una legitimitat superior a la llei” i això és “perillós”, va reblar.

La secretària general del PP, en la roda de premsa posterior a la reunió del comitè executiu que va presidir Rajoy, va reiterar la voluntat del president espanyol de mantenir oberta la via de la negociació amb Catalunya, sempre que no sigui per “qüestionar la unitat d'Espanya”. De fet, ahir no es va apartar ni una engruna del discurs que va pronunciar el cap de setmana passat a Barcelona.

LES FRASES

Superar la llei democràtica mitjançant l'acció suposadament legitimadora de les masses té antecedents d'infaust record
Aquesta mena de plantejaments comprometen els drets i les llibertats de tots els espanyols
Rafael Catalá
ministre de justícia
Quan algú creu que té una legitimitat per damunt de la llei es col·loca en una posició molt complicada
M. Dolores de Cospedal
secretària general del pp
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia