Política

El govern dota de dimensió i fons la hisenda catalana

Com a potencial estructura d'estat, l'Agència Tributària incrementa el pressupost un 25,7% el 2015 i assumeix més funcions

L'economia creixerà un 2,2% i es crearan 47.900 llocs de treball

El govern vol assumir l'any vinent la recaptació executiva d'alguns impostos per als quals té competències, una tasca que a hores d'ara realitza l'administració estatal, previ pagament de nou milions d'euros anuals, perquè l'Agència Tributària de Catalunya (ATC) no disposa de l'estructura suficient per assumir-la. És per això que en el projecte de pressupostos del 2015 hi figura un increment del 25,7% de la partida destinada a l'ATC, fins a 35,9 milions d'euros, segons va anunciar ahir el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, que va atribuir aquest increment al fet que els pressupostos de l'any vinent són continuistes i també ho és el reforçament de l'ATC.

Mas-Colell va defensar que s'ha de dimensionar la hisenda catalana passi el que passi en l'àmbit polític perquè, hi va afegir, “cada institució que no es deteriori és una potencial estructura d'estat que no es deteriora”. Paral·lelament a dotar-la de més fons, l'ATC assumirà la
recaptació de nous tributs, entre els quals el govern vol incloure l'impost de patrimoni, i també està previst que realitzi contractacions internes, a través de la reassignació de personal de la Generalitat, tot i que el conseller d'Economia no va descartar la possibilitat de convocatòries obertes de personal. D'altra banda, es mantindrà la política de col·laboració tributària amb les diputacions i els ajuntament.

El pressupost del 2015 preveu recaptar 13,1 milions a través de vuit tributs nous, la modificació de 32 existents i els canvis en altres de propis i cedits. Les principals novetats recauen sobre el cànon de l'aigua –s'incorpora un recàrrec del 20% sobre el tipus de gravamen general–, el rebuig de residus, les estades en establiments turístics –l'exempció de pagament passa dels 16 als 18 anys– i les transmissions patrimonials i actes jurídics documentats –es redueix la càrrega administrativa del contribuent–. Pel que fa a les mesures
administratives, s'incorporen dues lleis que afecten el sector del taxi –sancions per als que no disposin de llicència– i dels allotjaments turístics il·legals.

Millora la xifra de l'atur

El govern català preveu que l'economia catalana creixerà un 2,2% el 2015, després de la caiguda del 0,5% del PIB del 2013 i d'un provisional creixement de l'1,5% previst per aquest any. Això serà possible, segons va destacar Mas-Colell, gràcies a una millora de la demanda interna, al creixement de la despesa en consum de les llars –prevista en un 2,1%–, a la formació bruta de capital –4%– i, en menor mesura, a l'increment de l'1,1% en el consum de les administracions públiques. D'altra banda, l'executiu català estima que l'atur baixarà fins al 17,9% el 2015 –amb la creació de 47.900 llocs de treball– i preveu tancar aquest any en el 20,2%.

Economia estima que les exportacions de béns i serveis, que van tancar el 2003 amb un augment de l'1%, s'incrementaran un 4,3% aquest any i un punt més l'any vinent. La previsió és un pèl menys optimista pel que fa a les importacions i situa la xifra del 2015 mig punt per sota de la que es preveu per aquest any, del 6,9%.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia